Italiaanse kiwimarkt komt langzaam op gang

Als de kiwisector zou worden vergeleken een auto, dan zou deze vorig jaar met 100 km per uur voorbij zijn geraasd en dit jaar met een snelheid van slechts 10 km per uur. "Het lijkt wel of het seizoen op dit moment stagneert. Dit jaar zijn het enthousiasme en de stemming van de markt heel anders. Bovendien zullen de oogsten in Chili en Nieuw Zeeland naar verwachting nog doorgaan tot december, terwijl deze normaal gesproken in augustus eindigen. Er is maar weinig ruimte voor Italiaanse kiwi's." Dat zegt Domenico Spagnolo van telersorganisatie OP Spagnolo di San Ferdinando uit Calabrië.

De telersorganisatie is maandag 8 oktober begonnen met de afzet van gele kiwi's in de Italiaanse supermarkten. "Als de kiwi's vroeg rijp zijn, dan kunnen we ze in de Italiaanse markt positioneren. Maar onze activiteiten hebben voornamelijk te maken met export, maar momenteel is het daar extreem rustig."

Domenico onderstreept dat in de eerste fase van het seizoen de kiwi's vaak naar New York worden verzonden. Deze markt vraagt middelgrote Hayward kiwi's die niet te donker zijn. Deze worden onderworpen aan strenge controles van de voedselautoriteit aldaar. De kiwi's worden ook geëxporteerd naar Canada, Brazilië en Californië.

"We zijn nu pas op een tiende van het vorige seizoen en de export zal pas in december van de grond komen. De Hayward kiwi zouden eigenlijk geoogst moeten worden en dat is 10 dagen eerder dan normaal vanwege de minder warme en licht regenachtige zomer. Daarnaast is de brixwaarde nu ideaal, maar er is te weinig vraag. We zullen de kiwi's hoe dan ook halverwege november hebben geoogst ," benadrukt Domenico.

Citrus
Ook het citrus is vroeg dit seizoen. De oogst van de gewone clementines zou volgende week van start moeten gaan. "De hoeveelheden zijn er ieder jaar, maar de prijzen stagneren. Het probleem is dat de kosten oplopen en de klanten worden steeds veeleisender. We proberen op alle mogelijke manieren waarde aan de clementines toe te voegen en in nieuwe verpakkingen te investeren, maar de prijzen stijgen niet."

Verpakking
Qua verpakking is de trend dat deze steeds kleiner worden. "De gele kiwi wordt momenteel afgezet in een verpakking van 3 stuks met een totaal gewicht van 210 gram. Het citrus werd voorheen verpakt in netten van 2 kg en nu zit er 750 gram in. Italiaanse gezinnen zijn immers kleiner geworden. Ze proberen nu zo min mogelijk afval te produceren. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om het besparen van geld, maar meer om een constante consumptie", zegt Domenico.

Contact:

Domenico Spagnolo
OP Spagnolo
II Zona Industriale
89026 San Ferdinando (RC)
Tel.: +39 (0)966 773863
Fax: +39 (0)966 780002
Email: info@opspagnolo.com
Web: www.opspagnolo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven