Spaanse bioscoop verkoopt wortelen tegen belastingverhoging

De balie van de bioscoop in de Spaanse stad Bescanó lijkt momenteel meer op een groentewinkel dan op een bioscoop. Door wortelen in plaats van bioscoopkaartjes te verkopen, omzeilt de eigenaar van de bioscoop de belastingverhoging op cultuur. 

Bij de bioscoop van Quim Marcé koop je een bos wortelen voor 13 euro en krijg je daar een gratis bioscoopticket bij. Op wortelen, die in de omgeving van de bioscoop ruim voorradig zijn, wordt slechts 4 procent belasting geheven. Voor kunst en cultuur betaalden de Spanjaarden voorheen 8 procent belasting. Dat is in september verhoogd naar 21 procent. 

Marcé: ‘Ik wilde eerst sla gaan verkopen. Maar met een krop sla loop je zo te sjouwen en dat is niet handig. Tomaten leken me ook niet praktisch. Wat als mensen ermee gaan gooien?’ Uiteindelijk koos Marcé daarom voor wortelen. 

Economist Fernando Fernandez noemt de constructie belastingontduiking. ‘Het klinkt misschien leuk en grappig omdat het om cultuur gaat en we graag naar het theater gaan’, zei hij tegen NPR, ‘maar dit is gewoon belastingontduiking.’ 

Sinds de belastingverhoging is het bioscoopbezoek in Spanje met dertig procent gedaald. De voorspellingen zijn dat twintig procent van de bioscopen in de zomer van volgend jaar gaat sluiten. Volgens de Spaanse overheid zijn de belastingverhogingen noodzakelijk om de financiële situatie van het land te verbeteren. 

Bron: npr.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.