"Liefhebbers van Forelle-peren zullen ook dol zijn op Cape Fire"

Eerder dit jaar presenteerden de Zuid-Afrikaanse TopFruit en Delecta Fruit het nieuwe perenras Cape Fire, een late Forelle-mutatie met goede opbrengsten dankzij haar gelijkmatige en intense kleuring.

De volledige eerste oogst van dit seizoen werd afgezet via de Duitse supermarktketen Edeka Rhein-Ruhr en het resultaat mag er zijn.

"Als ik kijk naar het totale Forelle-seizoen en de gemiddelde retailprijs, dan heeft Cape Fire gemiddeld een 40% tot 50% hogere prijs opgeleverd," legt Malte Wegener van Wegener Frucht uit. "Iedereen die van Forelle peren houdt, zal zeker dol zijn op Cape Fire."

De peren werden gedurende een periode van vijf tot zes weken bij Edeka verkocht en de reacties van klanten waren positief wat betreft de smaak, textuur, houdbaarheid en kleuring.

Cape Fire peren (rechts) en Forelle (links)

“We hadden dit seizoen graag grotere volumes willen leveren maar in de toekomst zullen veel jonge bomen productief worden en naarmate de bomen volwassen worden, wordt de kwaliteit ook steeds stabieler," legt Gert Marais van Delecta Fruit uit. "We willen onze volumes echter niet over de hele markt verdelen. Aan dit ras zijn specifieke kwaliteitscriteria verbonden en om homogeniteit te garanderen, beheren we de teelt, het verpakken en vermarkten zorgvuldig. We willen Cape Fire een unieke uitstraling geven."

"Het verhandelbare volume is veel groter dan bij Forelle," vervolgt Marais. "Wat betreft de kleuring is een percentage van 80% tot 90% goed haalbaar. Bij Forelle is dit 50% tot 60% en bij Vermont Beaut in de regio Warm Bokkeveld (Westkaap) maar 30%. Met Cape Fire kan men het volume Vermont Beaut terugbrengen en meer dozen eersteklas fruit per hectare oogsten. Vermont Beaut zijn de groene Forelle peren die veelal aan de binnenzijde van de boom te vinden zijn. Als men echter een kijkje neemt in een Cape Fire boomgaard, zal men nauwelijks groene peren aantreffen. Forelle verliest haar kleur in deze regio als gevolg van de hoge temperaturen aan het einde van het seizoen maar Cape Fire is zeer goed bestand tegen deze hitte." 

Marais vertelt dat er ook belangstelling voor deze peer is vanuit Vietnam, India, Hongkong en het Verenigd Koninkrijk.

TopFruit houdt zich bezig met de licentieverlening van het ras, terwijl Delacta Fruit verantwoordelijk is voor het vermarkten ervan.

 

Voor meer informatie:
Gert Marais
Delecta Fruit
Tel: +27 21 860 3999
Email: gert@delecta.co.za
http://www.delecta.co.za

Corné Grundlingh
TopFruit
Tel: +27 21 874 1033
Email: corneg@topfruit.co.za
http://www.topfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven