Duitse ketens tegen wetsvoorstel EU voor telersbescherming

De Duitse supermarktcoöperaties Rewe en Edeka zijn tegen een nieuw wetsvoorstel vanuit de EU om telers te beschermen. Volgens de ketens zou het wetsvoorstel het verdienmodel van beide bedrijven ondermijnen. Zowel Edeka als Rewe zijn bang dat de nieuwe EU-wetgeving de samenwerking zou verbieden tussen retailers en groothandelaren. Deze samenwerking vormt de basis van beide coöperaties en een verbod hierop zou voor beide ketens dan ook het einde betekenen.

De EU wil het wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken volgend jaar aannemen. Het wetsvoorstel moet de belangen van telers beter beschermen. Als de regels van het wetsvoorstel worden toegepast op een manier die de goedkeuring krijgt van het Europees parlement, zouden deze volgens Edeka-CEO Markus Mosa de huidige coöperatieve stucturen binnen de leveringsketen van de supermarktsector vernietigen.

Rewe en Edeka zijn beiden coöperaties van onafhankelijke supermarkten. Het wetsvoorstel houdt in zijn huidige vorm in dat inkoopallianties van groothandelaren en retailers wordt verboden. Deze inkoopallianties zorgen ervoor dat kleine supermarkten kunnen concurreren met grote retailketens.

Door het wetsvoorstel zouden internationale bedrijven als Nestlé of Unilever dezelfde rechten krijgen als telers met betrekking tot het onderhandelen met retailers. "Er wordt op de markt de weg vrij gemaakt voor regelgeving die in het nadeel is van zowel retailers als consumenten," aldus het hoofd van Rewe, Lionel Souque.

De nieuwe wetgeving is voorgesteld door de landbouwcommissaris van de EU, Phil Hogan. Het doel van het voorstel is om telers te beschermen tegen de macht van grote supermarktketens. Een van de maatregelen van het wetsvoorstel is het verbieden van eenzijdige annuleringen van bestellingen van versproducten binnen minder dan 60 dagen van de afgesproken leveringsdatum. Volgens de EU lijden telers elk jaar verliezen van tot €11 miljard, omdat retailketens afgesproken contracten wijzigen of op te korte termijn bestellingen annuleren.

"Dit is een gevecht van David tegen Goliath. We zijn er op uit om de zwakste delen van de leveringsketen in de supermarktsector sterker te maken," aldus het Italiaanse parlementslid Paolo de Castro.

Bron: global.handelsblatt.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019