Marc Evrard, Belgische Fruit Veiling

“Ergste scenario is wanneer Brexit de handel zal verstoren”

Tholen – “We volgen de Brexit met veel interesse op de voet, maar het is voor een deel afwachten wat voor afspraken er worden gemaakt en hoe we ons daarop voor kunnen bereiden”, vertelt Marc Evrard van de Belgische Fruit Veiling. “We hebben gemerkt dat in de aanloop naar een mogelijke Brexit dat markt wat verstoord is geweest door de impact van de koersaanpassingen en waardeverlies van de pond. Dit maakt ons product relatief en absoluut gezien toch duurder voor de Britse consument. Echter is het nu afwachten wat er werkelijk gaat gebeuren en wat voor deal er komt.”

Impact
Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt voor de Belgische Fruit Veiling. “Het is een uitdaging waar we tegenaan kijken, maar niet alleen wij maar heel de sector heeft hier mee te maken. Toch hebben in eerste instantie de importbedrijven in het Verenigd Koninkrijk zelf hier het meest last van. Het is voor die mensen ook echt koffiedik kijken hoe het gaat lopen. De situatie kan nog steeds alle kanten op gaan. Komen er importheffingen? Wat voor fytosanitaire impact zal de Brexit hebben op de handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk? Nog niets is zeker. Nog douane technisch. We hopen natuurlijk op een zo gestroomlijnde overgang die de handel zo min mogelijk zal verstoren”, aldus Marc.

Scenario’s
Het ergste scenario is wanneer het de handel moeilijk gemaakt zal worden. “We kunnen nu al alle mogelijke uitdagingen op sommen, maar het is voor nu afwachten op meer zekerheid. Echter zijn wij als Belgische Fruit Veiling gewend om met landen en afnemers van buiten de Europese Unie te werken. We werken op verre bestemmingen en die handel gaat ook goed, maar hier gaat veel werk mee gepaard dus we moeten gaan kijken hoe we hierop in gaan spelen. Misschien moeten we extra personeel gaan aannemen om de processen op een zo efficiënte manier te gaan laten verlopen. Met deze situaties houden we zeker rekening, maar we kunnen nog nergens op inspelen wanneer er niks zeker is”, besluit Evrard.

Voor meer informatie:
Marc Evrard
Belgische Fruit Veiling
Montenakenweg 82
3800 St. Truiden
België
+32 11 69 34 11
marc.evrard@bfv.be  
www.bfv.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.