Chinese knoflookprijzen op laagste punt sinds 10 jaar

De Chinese knoflookprijzen gingen in de periode van het begin van 2017 tot het midden van 2018 van "sterk" naar "miserabel". In sommige teeltgebieden daalde de prijs tot zo laag als 0,3 yuan (€0,04) per 0,5 kg. Dat is de laagste prijs voor knoflook sinds 10 jaar. Onlangs is het nieuwe knoflookseizoen van start gegaan. Nu de markt in deze depressie zit, is het echter maar de vraag in hoeverre er dit jaar nog ruimte is voor nieuw knoflook. 

Trends voor knoflookprijzen wijzigen elke drie jaar
De ontwikkeling van de knoflookprijzen wijzigen elke drie jaar. Het is belangrijk om te zien hoe groot deze veranderingen gaan zijn. Onlangs namen de prijzen voor knoflook iets toe, wat een trend was die zich een maand lang voortzette. De prijs had relatief stabiel kunnen zijn, ware het niet dat er sprake was van extreme weersomstandigheden en dat er door handelaren in de markt werd gespeculeerd.

Overschot aan bewaarknoflook
Het totale areaal voor de knoflookteelt in China nam in de periode van 214 tot 2017 elk jaar toe. De piek qua areaal ontstond in 2017. Dit leidde tot een situatie in de zomer van 2018, waarin het aanbod vele malen groter was dan de vraag. Veel knoflooktelers in Shandong en Henan hebben hierdoor enorme verliezen geleden. Dit heeft dit jaar absoluut gevolgen gehad voor de motivatie van knoflooktelers.

De grote knoflookteeltgebieden zijn al begonnen met het aanplantingsseizoen van de herfst. Teeltbedrijven in Shandong, Henan en Hebei laten in verschillende maten zien dat er minder areaal wordt gebruikt voor de knoflookteelt. Er kan vooralsnog moeilijk een prognose worden gegeven in hoeverre het areaal is geslonken, omdat het aanplantingsseizoen nog niet is afgelopen. Sommige telers vullen hun knoflookteelt aan met de teelt van andere AGF-soorten. Over het algemeen wordt met betrekking tot deze herfst uitgegaan van een beperkte afname van areaal voor knoflook.

Het totale areaal voor knoflookteelt moet echter met 40% afnemen, wil men het niveau halen van 2014. Daarnaast is er nog steeds een aanbod van rond de 175.000 ton aan bewaarknoflook. China heeft zodoende nog steeds een enorm knoflookoverschot. De mate waarin deze situatie in het komende jaar gaat veranderen is afhankelijk van in hoeverre het areaal voor de knoflookteelt af zal nemen.

Bron: 998 Voice of Ruzhou Baijiahao


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven