Hoge temperaturen gunstig voor blauwe bessenoogst in Chili

De Chileense blauwe bessenoogst verloopt tamelijk positief, vooral in het noorden van het land, waar sprake is van hoge temperaturen en grotere hoeveelheden dan in het vorige seizoen.

De blauwe bessenexport tot week 40 kwam neer op een totaal van 174 ton, een groot verschil met de 64 ton in dezelfde week vorig jaar. Biologische blauwe bessen vormen tot op heden nog 38 % van het totaal. Daarnaast is deze laatste week de export naar Noord-Amerika hervat met een totaal van 82 ton.

In de noordelijk centrale regio nam de opbrengst af in deze laatste week vanwege een daling van de temperatuur. In het zuidelijk centraal gebied is het seizoen nog niet begonnen vanwege een gelijksoortige klimaatkwestie.

Ondanks de goede cijfers zou de Chileense blauwe bessenexport tot 7 % kunnen dalen in het seizoen 2018-2019. Dat blijkt uit een analyse die werd gemaakt door adviseurs en specialisten. De verwachte lichte daling staat in contrast met de succesvolle afsluiting van de periode 2017-2018.

Ondanks deze raming zeggen experts dat de buitenlandse afzet niet onder de 100.000 ton uit zal komen, dus de vooruitzichten zijn niet alleen maar ongunstig. Als reactie op de verwachte daling worden enkele veranderingen doorgevoerd, zoals de toevoeging van nieuwe rassen, het verbeteren van de kwaliteit en het ontwikkelen van nieuwe bewerkte producten met fruit dat niet geƫxporteerd kan worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven