Italiaanse granaatappelteler zet HPP-technologie in voor sapverwerking

"We hebben twee machines waarmee we de pitten uit de granaatappelen kunnen halen. Op deze manier krijgen we sap met uitstekende organoleptische kwaliteiten. Met behulp van zeer gespecialiseerde Israëlische technologie behalen we in deze fase al uitstekende resultaten, waarbij enkele bewerkingen worden geautomatiseerd die essentieel zijn voor de verwerking van de granaatappel als sap." Dat zegt Antonino Imbesi, eigenaar en marketingmanager van het Italiaanse Agrumi-Gel.

"We zijn blij dat we onlangs aan dit avontuur zijn begonnen want op deze manier kunnen we stappen maken wat betreft de transformatietechniek. Het project is een paar jaar geleden al opgezet door mijn vader en langzaam maar zeker hebben we dit uitgebreid voor andere soorten fruit zoals de granaatappel", zegt Antonino.

"We werken vrij veel met de Wonderful granaatappel, afkomstig van Sicilië. Naar dit ras is veel vraag, maar we verwerken ook andere rassen zoals Akko, Smith en Dente di Cavallo, zowel biologisch als traditioneel geteeld. De meeste granaatappelen komen van de grond rond de Etna vulkaan, maar ook uit Agrigento, Trapani, Marsala en Canicattì."

Wonderful granaatappel in Trapani

De vraag naar granaatappelen neemt elk jaar toe, zeker nu er meer versgeperste sappen worden geconsumeerd. In veel Europese landen groeit deze trend, net als de consumptie van exotisch fruit en het gaat steeds vaker deel uitmaken van Europese eetgewoonten. 

"Tot een aantal jaar geleden werkten we alleen met lokale granaatappelrassen, voornamelijk Dente di Cacallo en Mollar, die zachte pitten hebben. De laatste jaren is de sector aanzienlijk gegroeid dankzij de introductie van het Wonderful ras. De telers op Sicilië telen het met volgens Israëlische methoden en het is een geweldig ras als je het hebt over productiviteit, grootte, kleur en houdbaarheid", zegt Imbesi.

Het Wonderful ras heeft zowel aan de binnenkant als de buitenkant een fel rode kleur en de pitten zijn semi-zacht. De granaatappelplant is over het algemeen erg krachtig en de productie is constant, maar het is van groot belang dat het water management in orde is. De vele regen en hoge temperaturen op het hoogtepunt van de bloei hebben helaas gevallen van cracking veroorzaakt.

"We maken gebruik van de nieuwste HPP-technologie (High-Pressure Processing) voor het bewaren en verpakken van het sap. Deze technologie actualiseert de verwerking binnen een met stikstof beschermde atmosfeer", concludeert Imbesi.

De sappen worden verkregen met een geavanceerde techniek van koud persen die het sap voorzichtig uit de pitten haalt, waardoor alle organoleptische eigenschappen en voedingsstoffen behouden blijven. Een van de sterke punten is dat, in tegenstelling tot traditionele perstechnieken, dit proces ook het voordeel heeft van het blokkeren van het proces van oxidatie van het sap zelf.

Bezoek de nieuwe website agrumigel.it 

Contact:
Agrumi-Gel S.r.l.
C.da Girotta
98051 - Barcellona Pozzo di Gotto (ME) Italy
Tel.: (+39) 090 9707329
Fax: (+39) 090 9797967
Tel.: (+39) 347 3830904
Web: agrumigel.it

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.