WAPA: Prognosfruit raming Europees hardfruit iets naar beneden bijgesteld

Vanwege de gunstige weersomstandigheden in heel Europa gedurende het voorjaar en de zomer  van 2018 raamde Prognosfruit de appeloogst aanvankelijk op 12,6 miljoen ton en de perenoogst op 2,3 miljoen ton. Naarmate de overvloedige zonneschijn en hoge temperaturen langer aanhielden en met name in het noorden van Europa tot droogte leidden, hebben sommige inzenders aan het Prognos rapport hun eerdere ramingen bijgesteld. Het huidige cijfer is daarom vastgesteld op 12,5 miljoen ton appelen. 

De Europese oogst van 2018 wordt gekenmerkt door de continue groei van de Poolse productie en het herstel van de appelproductie in lidstaten in Midden-Europa na de vorstperiode van vorig jaar. Een aantal belangrijke lidstaten, waaronder Frankrijk, Italië en Duitsland, maakt melding van een gemiddelde oogst. Eind november, wanneer de oogst bijna voltooid is, zal er een meer definitieve prognose volgen.

Duitsland kreeg deze zomer te maken met ongebruikelijk hoge temperaturen en een aanhoudende periode van droogte met de nodige gevolgen voor de appeloogst. De raming van augustus werd met 6% naar beneden bijgesteld van 990.000 naar 934.000 ton. Een aantal regio's werd zwaarder getroffen dan andere. Alleen het noorden van Duitsland beschikte over voldoende water om boomgaarden te irrigeren. In de rest van het land was het hiervoor te droog. 

In Tsjechië moest de voorlopige raming met 15% naar beneden bijgesteld worden naar 128.000 ton appelen. Voor peren was dit met 25% naar 8.000 ton. De oogst heeft zwaar te lijden gehad van de aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Deze hebben geleid tot kleine maten en een groter volume fruit voor de verwerkende industrie: tot wel 65% van de appeloogst en 33% van de perenoogst. Ook Frankrijk moest haar eerdere raming iets naar beneden bijstellen, van 1.502.000 ton naar 1.477.000 ton appelen en van 135.000 naar 134.000 ton peren.

Italië bevestigt de raming van begin augustus. Over het algemeen zijn de maten, kwaliteit en kleuring goed dankzij de goede weersomstandigheden tijdens de pluk. Een aantal regio's is getroffen door hagel wat ertoe kan leiden dat er meer fruit naar de verwerkende industrie gaat. België heeft haar raming gezien de droogte al voor de publicatie van het Prognos-rapport begin augustus naar beneden bijgesteld. De aangepaste cijfers zullen in november beschikbaar komen. De eerste oogstraming van Nederland was vrij hoog en de verwachting was dat deze naar beneden bijgesteld moest worden. De neerslag in het najaar zorgde echter voor goede volumes van hoge kwaliteit zodat de cijfers hetzelfde blijven of mogelijk zelfs naar boven bijgesteld zullen worden. 

Polen heeft laten weten dat de appeloogst de eerste oogstraming mogelijk zal overtreffen en dit zal de wat lagere ramingen van andere landen wellicht compenseren. Het grootste gedeelte van de Poolse appeloogst is echter bestemd voor de verwerkende sector. Het totale geoogste volume kan bovendien nog beïnvloed worden door het tekort aan arbeidskrachten en bewaarfaciliteiten.

Ondertussen raamt US Apple Outlook de Amerikaanse appeloogst op 4.880.000 ton en dat is iets lager dan de eerdere raming van 4.914.000 ton. De Canadese raming bedraagt 341.249 ton.

Over het algemeen hebben de hitte en droogte in het noorden, westen en oosten van Europa hun weerslag gehad op de prognose voor de appel- en perenoogst, die momenteel met 100.000 ton naar beneden is bijgesteld. Dit cijfer kan nog veranderen omdat hierin alleen de bijgestelde ramingen van de belangrijkste inzenders zijn meegenomen. WAPA zal de ontwikkelingen op de versmarkt en binnen de verwerkende sector in de gaten blijven houden en in november 2018 een gedetailleerdere raming voor het noordelijk halfrond publiceren, waarna zij in januari 2019 de geconsolideerde cijfers bekend zal maken.

Voor meer informatie:
Mr. Philippe Binard
WAPA 
www.wapa-association.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven