Italië: oogst kaki Rojo Brillante groeit gestaag

De kaki Rojo Brillante is fruit dat bij jonge mensen in de smaak valt vanwege de zoete, delicate smaak, de knapperigheid en het gebruiksgemak. Het gaat om een ras dat in de Italiaanse regio Emilia-Romagna wordt geoogst. De coöperatie Agrintesa uit Faenza was een van de eerste die tien jaar geleden begon met de oogst van kaki’s in Italië. De investeringen in de teelt en technologie hebben zich inmiddels ruimschoots terugbetaald en blijken zeer goed gekozen. 

Rojo Brillante kaki

"De Rojo Brillante kaki is een zeer interessant alternatief voor onze telers. Momenteel hebben we 130 hectare verdeeld over de regio Romagna en de regio Modena, met planten variërend van 12 jaar tot de meer recente van 2 jaar die nog fruit moeten geven, dus we verwachten in de toekomst een toename van ten minste 10%. Ongeveer 250 telers die die uitmaken van de coöperatie hebben geïnvesteerd in dit gewas in de hoop nieuwe commerciële afzetmogelijkheden en bevrediging in termen van winstgevendheid te vinden", legt adjunct-directeur van Alegra, Enrico Bucchi, uit. 

Het seizoen van 2018 is net begonnen en Agrintesa verwacht een opbrengst van ongeveer 2.800 ton voor de Rojo Brillante kaki. Aan de andere kant, voor de  Tipo Kaki (de meest traditionele en aromatische kaki) wordt een opbrengst van 3.600 ton verwacht, dat is een significante daling ten opzichte van vorig seizoen. De Tipo Kaki wordt door meer dan 700 telers geteeld op een totaal van 200 hectare.

"Het seizoen van 2018 is positief wat betreft de kwaliteit en de grootte, vooral in vergelijking met vorig jaar, toen de kaki’s aanzienlijk kleiner waren. Gelukkig is het nu anders en de kwaliteit van de kaki’s is hoog en in deze startfase zijn er geen specifieke problemen of schade aan het fruit", legt Bucchi uit.

In tegenstelling tot vorig jaar, voorspelt Agrintesa voor 2018 een opbrengst die 20% lager uitvalt voor de Tipo kaki. "Dit is een fysiologische reductie die komt na een oogst, zoals die van 2017, waarin sprake is van een aanzienlijke toename van de productie. Er waren verschijnselen van voortijdige val van het fruit en de meteorologische omstandigheden in de lente en zomer hebben bijgedragen tot deze vermindering. Gelukkig zijn het situaties die vallen onder de natuurlijke, productieve afwisseling van deze sector en desondanks doen we er alles aan om het maximale eruit te halen", onderstreept Bucchi.

"Bij Alegra en Valfrutta Fresco, de twee business units van de coöperatie, zijn we belast met de marketing en verbetering van de kaki.  Deze worden niet alleen afgezet binnen in Italië, maar ze worden ook in het buitenland in de markt gezet. Het gaat om een assortiment dat aan elke behoefte kan voldoen en het merk Valfrutta is het onbetwiste synoniem voor premium kwaliteit en Italiaanse stijl",  zegt Stefano Soli, algemeen directeur van Valfrutta Fresco.

Dit seizoen zal ook het eerste zijn waarin de nieuwe Agrintesa verwerkingsfabriek in gebruik wordt genomen. Deze is voornamelijk gewijd aan de Tipo Kaki en in deze technologisch geavanceerde, innovatieve en unieke fabriek in Italië,  staan machines die in staat zijn om het fruit te verdelen naar grootte en graad van rijping. Hierbij wordt geprobeerd om de kwaliteit van het fruit zo veel mogelijk te waarborgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven