Tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV) vastgesteld

Egypte stopt met tomatenexport vanwege TYLCV

Onlangs heeft het Egyptische ministerie van Landbouw een verbod op de export van tomaten uitgevaardigd nadat laboratoriumtesten uitgewezen hebben dat duizenden hectare tomatenplanten aangetast zijn door het tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV).

Eerder deze maand stelden de Egyptische autoriteiten al een onderzoek naar het virus in omdat telers verliezen hadden geleden als gevolg van het gebruik van klasse 023 zaden die besmet bleken te zijn met TYLCV.

Het door de staat gerunde onderzoeksinstituut ARC onderzocht stalen van besmette tomaten uit diverse teeltgebieden. De besmette zaden werden op 4.047 hectare gezaaid, waarbij de kosten per hectare op zo'n €2.414 worden geraamd.

In september diende een aantal telers een klacht in bij Landbouwminister Ezz el-Din Abu Steit waarbij zij opriepen tot een onderzoek naar de besmette zaden die bij een particulier bedrijf werden ingekocht. Egypt Today bericht dat de telers in hun aanklacht benadrukten dat het betreffende bedrijf onterecht heeft verklaard dat het zaad resistent tegen TYLCV zou zijn. 

In Egypte worden jaarlijks op 202.343 hectare tomaten geteeld. De opbrengst per hectare ligt rond de 20 ton. Gedurende het eerste kwartaal van 2018 bereikte de export van Egyptische tomaten een waarde van €11,6 miljoen, ten opzichte van €5,7 miljoen in dezelfde periode van 2017. Egypte is daarnaast van plan om ook tomaten naar Canada te gaan exporteren, wat past in haar streven om meer exportmarkten voor groenten te openen.

 

 

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019