Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn groenten zoeter in het hoge noorden van Noorwegen?

Het begrip “arctische kwaliteit” wordt soms aangehaald bij de promotie van groenten uit het hoge noorden. Medewerkers van onderzoeksinstituut NIBIO in het noordelijk gelegen Tromsø besloten onderzoeksrapporten uit de jaren ’70 te bestuderen om te kijken in hoeverre natuur- en klimaatfactoren in het noorden de groententeelt kunnen beïnvloeden. Uit het literatuuronderzoek bleek dat sommige groenten inderdaad zoeter en beter smaken dan groenten die in zuidelijker streken zijn geteeld en dat er dus inderdaad zoiets als “arctische kwaliteit” bestaat.

“Groenten die geteeld zijn in een noordelijk en koud klimaat hebben vaak een zoetere smaak en zijn sappiger dan groenten die in een warmer klimaat zijn geteeld,” vertelt Tor Jacob Johansen, projectleider van de onderzoeksgroep. “Ze hebben een lager gehalte bitterstoffen, waardoor de zoete smaak beter naar voren komt, terwijl het suikergehalte gelijk blijft. Noordelijke wortelen hebben een lager caroteengehalte. Daardoor zijn ze lichter van kleur dan wortelen die in een warmer klimaat zijn geteeld. Sommige bessensoorten hebben een grotere concentratie suiker en bepaalde zuren die de smaakeigenschappen kunnen beïnvloeden. Zo hebben aardbeien een zoetere smaak, terwijl zwarte bessen zuurder zijn. Aardbeien en frambozen uit koudere streken zijn lichter van kleur.

In hun rapport hebben de onderzoekers van NIBIO het accent gelegd op meetbare eigenschappen zoals uiterlijk, structuur en stofgehaltes. Daarnaast benadrukken ze dat er van veel producten en eigenschappen geen gegevens voorhanden zijn. Toch lijkt het erop dat het noorden van Noorwegen een uitzondering vormt op de regel dat het hoge noorden over het algemeen slecht is toegerust voor plantenteelt. Dit is te danken aan de warme Golfstroom, die langs de hele kustlijn bruikbare temperaturen geeft. De middernachtzon zorgt daarbij voor voldoende licht. Wel moet worden aangetekend dat het licht een bepaalde intensiteit moet hebben, wil de plant er profijt van hebben. Zo is er in Tromsø ’s zomers zo’n acht uur per dag voldoende licht, terwijl Grimstad in het zuiden van Noorwegen een half etmaal lang voldoende daglicht heeft.

Bron: www.norsklandbruk.no

Publicatiedatum: