Haven van Antwerpen op koers voor zesde jaarrecord

De overslag in de haven van Antwerpen blijft toenemen. Na record halfjaarcijfers, staat de totale overslag na negen maanden op 177.026.550 ton, een sterke stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Met deze resultaten lijkt de haven op weg te zijn naar het zesde jaarrecord op rij. De recente investeringsgolf bevestigt bovendien de aantrekkingskracht van de haven en bestendigt haar rol als wereldspeler.

Containergrafiek blijft groeien
De groei in de maritieme overslag blijft zich doorzetten. De containertrafiek noteerde opnieuw een stevige groei van 7,1% (98.436.773 ton) ten opzichte van de eerste negen maanden van 2017. Uitgedrukt in TEU was er een groei met 6,8%, tot 8.333.523 TEU.
Alle vaargebieden noteerden een groei, zowel in de aan- als afvoer, met als enige uitzondering de afvoer naar Midden-Amerika die een lichte daling laat optekenen.

De overslag op het grootste Vaargebied Europa groeit met 12,4% het sterkst. De overslag op Noord-Amerika groeit met 8,2%. Op Azië was er een groei met 2,2%. De aanvoer uit China is na 8 maanden ongeveer status quo terwijl de afvoer 6,7% lager ligt. Door de Chinese importban van oud papier en plasticsafval daalde de afvoer van volle containers naar China en worden er meer lege containers afgevoerd.

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen: “2018 is nu al een topjaar voor onze haven. Niet alleen vanwege de recordcijfers die we opnieuw kunnen voorleggen, maar ook door de investeringsgolf van de afgelopen maanden. De beslissing  van toonaangevende spelers in de chemische industrie zoals onder andere Borealis, Ineos, Nippon, Sea-Mol en Oiltanking/AGT, om te kiezen voor Antwerpen, bevestigt én bestendigt onze sterke aantrekkingskracht als grootste chemische cluster in Europa. Het belang van deze golf van investeringen, ten bedrage van rond de 2 miljard euro, kan niet voldoende onderstreept worden. Ze zal immers essentieel bijdragen aan de duurzame toekomst van onze haven en aan de continuïteit van onze rol als  grootste economische motor van ons land.”

Marc Van Peel, schepen voor haven: “Een duurzame groei van onze haven is slechts mogelijk indien we er voor zorgen dat deze bereikbaar blijft voor mensen én goederen. Samen met de havengemeenschap nemen wij daarin onze verantwoordelijkheid. De recente uitbreiding van het traject van de succesvolle waterbus is een mooi voorbeeld van een structurele oplossing voor de mobiliteitsuitdaging. Op het vlak van goederenverkeer ambiëren we tegen 2030 een modal shift met daling van goederenverkeer via de weg en een verhoging van spoorvervoer en binnenvaart.”

Zeeschepen
Er liepen de voorbije 9 maanden 10.901 (+1,9%) aan in Antwerpen. De bruto tonnenmaat van de schepen die Antwerpen aanliepen, steeg met 2,3% tot 314.200.283 BT.

Bron: Port of Antwerp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.