Recordoogst voor prei in China

De herfstoogst van prei in Noord-China zit nu in zijn seizoenspiek. Het grootste deel van de oogst vindt doorgaans in oktober en daarna plaats. De bekendste teeltgebieden voor prei in Noord-China zijn Qingzhou, Shouguang en Zhangqiu. De prijzen zaten in september rond de 1,1 yuan (€0,14) per 0,5 kg. Nu telers hun oogst van de herfst binnen halen, zijn de prijzen gedaald naar rond de 0,9 yuan (€0,11) per 0,5 kg.

De huidige prijzen liggen nu al veel lager dan aan het begin van het herfstseizoen. De prijzen daalden in deze maand met rond de 0,2 yuan (€0,025) per 0,5 kg. Omdat de prijzen al laag zaten, wordt een daling van 10% niet gezien als extreem. De vooruitzichten op de markt zien er qua prijzen niet positief uit, gezien het herfstseizoen heeft geleid tot een recordoogst.

De totale opbrengst is dit jaar groot. Dit komt met name omdat het areaal voor prei in de grootste teeltgebieden enorm is toegenomen. De toename in areaal wordt over het geheel geraamd op 5%. Als deze raming daadwerkelijk klopt, zullen de prijzen zo laag blijven of mogelijk zelfs verder dalen.

Ook heeft de Chinese preisector te maken met verlies van kwaliteit. Toen de prei nog moest groeien in juli en augustus, was er sprake van excessief veel neerslag. Dit soort weersomstandigheden zijn schadelijk voor prei. Een groot deel van de prei liet tekenen zien van ziekte, donkere vlekken en rotting. Door dit verlies van kwaliteit wordt de negatieve prijzentrend alleen maar sterker.

Er zijn nog twee maanden over in 2018. De prijs blijft waarschijnlijk rond de 1 yuan (€0,12) per 0,5 kg. De prijsverschillen tussen prei van premiumkwaliteit en prei van matige kwaliteit lijken steeds groter te worden.

Bron: Healthy Life Playground Baijiahao


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven