"Het is net een achtbaan"

Chinese kiwiprijzen fluctueren enorm

In deze tijd van het jaar komen er grote volumes Chinese kiwi's op de markt. De vroege rassen uit een aantal teeltgebieden, waaronder Hongyang (rode zon), zijn al een poos op de markt, en ook voor de middellate rassen Xuxiang (verfijnd aroma) en Cuixinang (smaragd) komt het einde van het seizoen alweer in zicht. De pluk van de late rassen, zoals Huangjin (geel goud), Jinyan (gouden pracht) en Hayward is ook al van start gegaan. Hoe staat het eigenlijk met de marktomstandigheden voor kiwi's en hoe zal de markt zich ontwikkelen?


 

Kiwi's  

Prijzen dan hoog dan weer laag - Het is net een achtbaan

Als gevolg van het koude weer eerder dit jaar is de kiwioogst in regio Shaanxi met een derde gedaald. De aanvankelijk lage prijzen zaten ineens in de lift. Voor het ras Xuxiang bedroeg de prijs begin september bijvoorbeeld nog €0,38 per 500 gram maar gedurende het Mid-Herfstfestival steeg deze naar €0,51 per 500 gram. Toch ligt deze prijs nog  €0,13 onder die van van dezelfde periode van vorig jaar. De prijzen stegen niet alleen in de grootste kiwiteeltgebieden in Mei County en Shaanxi maar ook kopers van buitenaf probeerden hun aanvoer veilig te stellen. 

Prijzen nog altijd lager dan vorig jaar

De aanvoer van kiwi's groeit momenteel maar de prijzen liggen nog altijd onder het niveau van vorig jaar. De vroege rode kiwi's uit Sichuan zijn bijvoorbeeld 20% goedkoper dan vorig jaar en Xuxiang kiwi's uit Shaanxi zijn zelfs 30% goedkoper.  

Kiwi's

Er zijn drie oorzaken aan te wijzen voor de lagere kiwiprijzen van dit jaar. Ten eerste is het volume gelijk gebleven ondanks het feit dat oude plantages getroffen werden door natuurgeweld. Dit is te danken aan de hogere productie in nieuwe teeltgebieden. Ten tweede is er een tekort aan kiwi's van premium kwaliteit als gevolg van natuurrampen en het gebrek aan beheerstechnologieën in kiwiplantages. Fruit van lage kwaliteit brengt vanzelfsprekend minder hoge prijzen op. Bovendien is de kiwimarkt de afgelopen twee jaar slecht geweest met onnodig hoge prijzen. De prijzen van dit jaar wijzen dan ook op een terugkeer naar een acceptabel niveau. 

 

Bron: Agricultural Science and Technology Newspaper


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven