Appeloogst 50% lager in twee grootste appelteeltgebieden China

De twee grootste teeltgebieden voor appelen in China, Shaanxi en Gansu, hadden dit jaar te maken met extreme weersomstandigheden. De totale appelopbrengst is hierdoor met meer dan 50% afgenomen. "De appelen die het seizoen hebben overleefd, hebben nog steeds schade ondervonden onder deze weersomstandigheden. Hierdoor is de gemiddelde kwaliteit achteruit gegaan," zegt Wei Runyuan van Xianyang Green Origin Agricultural Trade.

"Het gehele volume aan appelen dat geschikt is voor de markt was veel kleiner dan in voorgaande jaren. Hierdoor is in dit seizoen de retailprijs van appelen bijna onmiddellijk toegenomen. De feitelijke prijstoename hangt natuurlijk af van de verschillen in appelrassen en teeltgebieden, maar over het algemeen is de prijs van appelen met minstens 40% toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Bij sommige appelrassen zijn de prijzen zelfs toegenomen met 100%, zoals bij de Qinguan-appelen van Shaanxi."

"Mensen reageren verschillend op deze omstandigheden. Aan de ene kant hopen telers erop dat de schaarste aan appelen op de markt ertoe zal leiden dat ze nog hogere prijzen voor hun eigen appelen kunnen krijgen. De prijzen nemen sinds het begin van dit seizoen toe. Telers zetten met tegenzin hun appelen af. Ze wachten liever zo lang mogelijk, zodat ze hun appelen met de hoogst mogelijke prijs kunnen vermarkten. Sommige telers stoppen tijdelijk met het aanbieden van appelen. Anderen laten de appelen simpelweg aan de bomen hangen, terwijl ze blijven wachten met de oogst tot zich een optimale prijs aandient. Tegelijkertijd is de reactie van buitenlandse importeurs heel anders dan die van binnenlandse handelaren."

Opslag met klimaatcontrole

"Met betrekking tot de Chinese appelsector zitten we nog steeds midden in het appelseizoen. Het volume op de markt is daardoor vooralsnog niet erg groot. De omzet verloopt soepel, ook omdat er vaak een schaarste aan aanbod is. Als later het aanbod op de markt geleidelijk aan toeneemt en de prijzen doorgaan met stijgen, is het maar de vraag of consumenten bereid zijn om hoge prijzen voor appelen te accepteren. Dat is op dit moment nog steeds moeilijk om te voorspellen. Wat de exportmarkt betreft zijn er veel andere appelteeltgebieden in de wereld. Importeurs in het buitenland zijn daarom voorzichtig met betrekking tot de hoge appelprijzen in China. Sommige van deze handelaren zijn al overgestapt op appelen uit andere landen. Daarom verwachten wij dat de Chinese appelexport dit jaar af zal nemen."

"Onze appelen komen uit teelgebieden rondom de steden Xianyang en Yan'an in de provincie Shaanxi. Ook komen ze uit de omgeving van de stad Qingyang in de provincie Gansu. We leveren voornamelijk late appelrassen, zoals Fuji en Qinguan en vroege appelrassen als Gala en Jinguan. Ons seizoen begint in september en loopt door tot in juli van het volgende jaar. We kopen onze appelen via drie kanalen. ten eerste via samenwerking met lokale landbouwcoöperaties. Ten tweede via samenwerking met moderne landbouwondernemingen. En ten slotte kopen we ook appelen direct in van telers uit de omgeving."

"Wat onze retailkanalen betreft, zetten we onze appelen voornamelijk via groothandelaren in de provinciale hoofdsteden af. Ook hebben we contact met buitenlandse importeurs en werken we samen met Chinese handelsbedrijven. Onze appelen worden daarnaast ook geëxporteerd naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten."

 

Contact: Wei Runyuan
Company name: Xianyang Lvyuan Agricultural Trade Co., Ltd.
Telefoon: +86 186 2845 5102 
E-mail address: 422169939@qq.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven