EU wil haar bananenproducenten beschermen

Er zijn maatregelen genomen om de belangen van EU-bananenproducenten te beschermen in het licht van de komende handelsovereenkomsten met Midden-Amerika, Peru en Colombia.

Hieronder de verklaring van de EU: 
De maatregelen werden gesteund door een grote meerderheid in de Europese Raad. Het doel is een vangnet voor EU-producenten te creëren -grotendeels uit de ultraperifere gebieden van het Europese economische gebied, zoals de Canarische eilanden, Guadeloupe en Martinique- dat hen zal helpen zich aan te passen aan de liberalisering van de handel. Deze liberalisering wordt beoogd met de associatieovereenkomst met Midden-Amerika en de handelsovereenkomst met Peru en Colombia. De overeenkomsten omvatten verlaagde tarieven op de import van bananen in de EU.

De maatregelen zullen, indien goedgekeurd door het Europees Parlement, de EU in staat stellen om de douanerechten te verhogen of om te weigeren ze te verlagen in het geval van een importstijging die groot genoeg is om de EU-producenten te schaden. Deze "stabilisatiemechanismen voor bananen" kunnen een schorsing mogelijk maken van preferentiële douanetarieven op bananen gedurende maximaal drie maanden indien bepaalde volumes worden bereikt.

Er werden ook bepalingen toegevoegd die het toezicht mogelijk maken op de uitvoering van handelsovereenkomsten met betrekking tot het aanpakken van humane, sociale, milieu- en arbeidskwesties.

De volgende stap voor het internationale handelscomité is te stemmen over haar aanbeveling betreffende de instemming van het parlement met de handelsovereenkomst met Peru en Colombia tijdens de vergadering van 26-27 november. De associatieovereenkomst met Midden-Amerika heeft al groen licht gekregen van de Commissie van Buitenlandse Zaken en daar zal in december een plenaire stemming voor worden gehouden.

Source: europarl.europa.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.