Frank Vansimpsen, Sint-Lucie

“Waterkers de powerfood voor alle seizoenen”

Tholen – Na de overstromingen van de waterkersvelden afgelopen juni is het bij Sint-Lucie momenteel rustig. “We hebben alles moeten ruimen en terug inzaaien destijds en daar hebben we onze handen mee vol gehad. Gelukkig zitten we met onze zeven kwekerijen verspreid over heel Haspengouw en helpt de natuur toch een handje mee door niet op alle zeven plaatsen voor overstromingen te zorgen. Hierdoor hebben we ten allen tijde onze klanten van hun waterkers kunnen voorzien”, vertelt Frank Vansimpsen van Sint-Lucie. De vraag naar waterkers is momenteel vrij stabiel. “We hebben het hele jaar door ons vaste cliënteel waardoor ons volume grotendeels gelijk blijft. Al zien we wel al eens een piek wanneer een bekende tv-kok weer eens een heerlijk gerechtje op tafel tovert met onze waterkers. Een structurele stijging is dit echter niet.”

Waterkersstreek
Sint-Lucie is het grootste waterkersteeltbedrijf van België. “Op dit moment zijn er nog 7 a 8 bedrijven in België die waterkers telen en we zien dat er geen nieuwe bedrijven bijkomen. Hier in het dorp zitten we met drie bedrijven waardoor we Haspengouw toch zo’n beetje dé waterkersstreek kunnen noemen. Het is goed mogelijk dat over een jaar of 15 de teelt is uitgestorven omdat de meeste waterkersbedrijven overgaan van vader op zoon of dochter. Er komen vrijwel geen nieuwe telers bij”, aldus Frank. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de grootste landen in de consumptie en de teelt van waterkers. “Waar wij met een totale teeltoppervlakte zitten van een 2,5 hectare zijn de kleinste kwekerijen in Engeland al snel 10-15 hectare groot. In de winter wijken die ook uit naar Miami, Spanje of Portugal om aan genoeg volume te komen.”

Open boerderijdagen
Van de droogte heeft de teler niet veel last gehad. “Waterkers is een groente die goed tegen verschillende klimaten kan. Tijdens temperaturen van 35 graden zagen we aan de blaadjes wel dat ze het moeilijk hadden, maar ze hebben het overleefd. Waterkers wordt sowieso geteeld in vers natuurlijk bronwater waardoor we nooit droog zijn gevallen”, zegt Vansimpsen. “Van de zomer hebben we ook wat leuke dingen gedaan voor kinderen. We hebben hier in België plattelandsklassen waar scholen kennis maken met de agrarische sector. Een 400-tal kinderen hebben kennis gemaakt met waterkers en de teelt daarvan. De jeugd is de toekomst en we hebben ons best gedaan om op een leuke manier over waterkers te vertellen. Ze gingen hun mama toch allemaal aanmoedigen om wat meer aan de slag te gaan met de gezondste groente ter wereld”.

Voor meer informatie:
Frank Vansimpsen
Sint-Lucie
Kraaibornstraat 37
3700 Tongeren
+32(0)476 493 957
frank@sint-lucie.be  
www.sint-lucie.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.