BLE marktbericht wk 40:

"Binnenlandse komkommers domineren Duitse markt"

Duitsland liep voor op Nederland wat komkommers betreft. Spaans aanbod was groter dan Belgisch en speelde een toenemende belangrijke rol. De kwaliteit was echter niet overtuigend, waardoor consumenten aarzelden. De handel ontwikkelde onevenwichtig: in Hamburg begonnen de prijzen aanvankelijk te stijgen door beperkt aanbod en zakten weer terug door zwakkere vraag, blijkt uit het marktrapport.


Bron: Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE)

Klik hier voor volledig marktrapport.

Ook in Berlijn stegen de komkommerprijzen, maar pas vanaf donderdag. Dit kwam door het aanbod dat te klein was voor de marktbehoefte. Dit werd veroorzaakt door de retail en beperkte afzet. Prijzen in München stegen. Daar wordt de komende dagen input van Griekse producten verwacht. Centraal-Europese producten genereerden lauwe belangstelling in Keulen, waardoor prijzen daalden doordat de afzet onvoldoende bleef.

Appelen
Met veel rassen gaf Duitsland de toon aan in de appelsector: Elstar, Boskoop en Jonagold waren het meest populair. Er was voldoende vraag. Handelaren werden nauwelijks gedwongen hun prijzen aan te passen.

Peren
Zoals gewoonlijk: Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ overheersten. Aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen: de vraag was als verwacht, maar een beetje te zwak.

Druiven
Italië en Turkije bepaalden de markt. Aanbod was voldoende voor de vraag. Op sommige plaatsen waren consumenten meer actief dan tijdens de vorige week. Prijzen ontwikkelden zich onevenwichtig.

Perzik en nectarines
Aanbod was beperkt. De vraag nam af, prijzen blezen op het huidige niveau. Soms stegen ze zelfs een beetje.

Pruimen
Aanbod was beperkt, maar voldoende om aan de vraag te voldoen, die zich aardig ontwikkelde. Over het algemeen bleven de prijzen gelijk. Ze stegen lokaal. 

Citroenen
Turkse partijen gaven de toon aan. Aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen. Prijzen hadden de neiging om in sommige gevallen te dalen wanneer de vraag te beperkt was.

Bananen
De markten waren goed bevoorraad. Over het algemeen zorgde het iets koelere weer voor stuwkracht op de vraag. Prijzen stegen licht over de hele linie en alleen voor de 2e en 3e merken.

Bloemkool
Er werden bijna alleen maar binnenlandse producten aangeboden. Aanbod was niet significant veranderd. Afzet kwam snel op gang door het koelere weer waardoor de vraag steeg.

Sla
IJsbergsla uit Duitsland domineerde meer dan die uit Nederland. Met een goede vraag bleven de prijzen op hun huidige niveau. Lokale en Belgische sla trokken de aandacht.

Komkommers
Duitsland overheerste Nederland hierin. Spaanse partijen namen het Belgische aanbod over en werden steeds belangrijker. Maar de kwaliteit was niet overtuigend.

Tomaten
Aanbod was beperkt en soms was dit product snel uitverkocht. Aantrekkelijke prijzen waren het gevolg, die op hun beurt weer de vraag beïnvloedden. Daarna nam de afzet af en bleven sommige handelaren met voorraad zitten.

Paprika's
Nederland domineerde hier, meer nog dan Spanje. Het aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen, die hier en daar aantrok. De prijzen daalden licht door te kleine vraag.

Klik hier voor het volledige marktrapport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.