Britse groententelers waarschuwen voor mogelijk tekorten in het nieuwe jaar

Britse groententelers hebben gewaarschuwd voor mogelijke tekorten in het nieuwe jaar, nadat de extreme weersomstandigheden dit jaar tot lage opbrengsten leidden. Telers van wortelen, brassica's, uien, pastinaak, aardappelen en prei hebben een daling waargenomen van de opbrengsten en het formaat van de groenten na een jaar waarin het planten vertraging opliep vanwege de lage temperaturen en een uitzonderlijk natte april en een hete zomer die de groei op zijn minst heeft geremd.

De voorzitter van de preitelersorganisatie Tim Casey zei dat sommige telers de leveringen aan klanten al verminderden in een poging om gewassen langer te laten groeien, maar de groei was zo traag dat de opbrengsten met 23% waren afgenomen. "Prei telen en oogsten is nooit eenvoudig geweest, maar we hebben nog nooit zo'n jaar gezien. Onze prei heeft het echt moeilijk gehad. Gewassen zijn vóór het begin van de winter nog niet volgroeid, dus klanten moeten deze winter kleinere en minder uniforme prei verwachten. Kleinere prei en kleinere volumes zullen in het nieuwe jaar waarschijnlijk leiden tot tekorten."

Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk normaal gesproken in zo'n situatie een deel van zijn prei zou importeren om de tekorten te compenseren, maar door vergelijkbare omstandigheden in heel Europa was dat dit jaar geen optie.

Een pastinaakteler uit Lincolnshire zei dat de extreme zomerhitte er voor heeft gezorgd dat de groeiperiode zes weken korter was nadat het planten door de natte lente tussen mei en begin juni plaatsvond in plaats van in april, wat gebruikelijk is. "Het worden niet de grote opbrengsten van de afgelopen jaren. De pastinaken zullen klein zijn en de opbrengsten zullen kleiner zijn."

Dailyecho.co.uk  meldde echter ook goed nieuws. Britse pompoentelers voor Tesco hebben een grote oogst gemeld nadat er dankzij de hete zomer minder afval was, wat resulteerde in een beter gewas. De retailer verwacht met Halloween twee miljoen pompoenen af te zetten: een stijging van 5,4% ten opzichte van vorig jaar.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018