Predicaat Hofleverancier voor Fruitteeltbedrijf Vernooij

Op vrijdag 12 oktober 2018 vierde Fruitteeltbedrijf (Theo, Martine en Erik) Vernooij haar 100-jarig bestaan. Tijdens deze feestelijke jubileumdag stond de familie Vernooij stil bij 100 jaar fruitteelt. Met name de kersenteelt heeft veel regionale en landelijke bekendheid gekregen. Burgemeester Poppens gaf extra kleur aan deze bijzondere gelegenheid. Hij overhandigt de familie Vernooij de bescheiden, die behoren bij het ‘Predicaat Hofleverancier’. Een waardevolle erkenning voor jarenlang passievol, hard en intensief werken.

Burgemeester Poppens overhandigde het predicaat Hofleverancier aan de familie Vernooij, foto Gemeente Wijk bij Duurstede

Een eeuw Fruitteeltbedrijf Vernooij

In 1917 startte het bedrijf Vernooij als gemengd boerenbedrijf. De oprichter was de heer G.A.T. Vernooij (Gert), de grootvader van Theo, de huidige eigenaar. In de afgelopen 100 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een specialistisch fruitteeltbedrijf. Een bedrijf dat oog heeft voor professionalisering van de kersenteelt en voor het behoud van oude streekeigen (hoogstam)kersenrassen. De kersenteelt, zo typerend voor de Krommerijnstreek, is terug van weggeweest. Daar levert de familie Vernooij al vier generaties lang een hele grote bijdrage aan.

Theo met zijn zoon, foto gemeente Wijk bij Duurstede

Via allerlei initiatieven draagt de familie Vernooij het verhaal achter de fruitteelt en de traditie die erbij hoort, actief uit. De familie brengt het cultuurhistorisch belang van kersenteelt in beeld. Zo organiseert zij vanaf 2001 jaarlijks het Kersenfestival en startte zij de Landwinkel en Schenkerij ‘de Kersenhut’. Dit is een pleisterplaats en een manier om consumenten bewuster te maken van waar voedsel vandaan komt. Ook startten zij het Kersenmuseum. Hierin beleven bezoekers het verleden, het heden en de toekomst van de kersenteelt. Generatie op generatie wordt er heel hard gewerkt om het bedrijf te laten groeien en bloeien. De tweede generatie, de vader van Theo, werkt nog dagelijks mee in het bedrijf. Dat doet hij ondanks zijn hoge leeftijd van 86 jaar. De nieuwe (vierde) generatie, (klein)zoon Erik, staat klaar en leert de kneepjes van het vak. De passie, de oorsprong en mooie tradities blijft de familie zo delen met de volgende generaties.

Voor wie is het Predicaat Hofleverancier bedoeld?
Het verlenen van het Predicaat Hofleverancier is een persoonlijk voorrecht van de Koning. Het is bedoeld voor particuliere bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf, die maximaal 100 werknemers in dienst hebben. Een organisatie of bedrijf kan hiervoor in aanmerking komen als het 100 jaar bestaat èn een vooraanstaande positie inneemt binnen de gemeente en regio. Een bedrijf krijgt niet zomaar het Predicaat Hofleverancier: de aanvraag is een uitgebreide procedure. De gemeente Wijk bij Duurstede telt momenteel geen andere organisaties of bedrijven, die het Predicaat Hofleverancier mogen dragen. Toekenning Predicaat Hofleverancier, een bekroning op het werk. Het fruitteeltbedrijf Vernooij is een vooraanstaand bedrijf met een sterk technisch innovatief karakter en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Het Predicaat Hofleverancier is een aantoonbare bekroning van een eeuw lang hard en intensief werken.

Klik hier voor een achtergrondartikel over Fruitbedrijf Vernooij

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven