Bernard Breman

"We hadden dit jaar een superoogst kiwibessen"

Tholen - De kiwibessenoogst bij Bernard Breman in het Drentse Uffelte is alweer zo'n drie weken geleden afgerond. "We hadden dit jaar een super oogst, goede kwaliteit fruit en behoorlijk meer volume dan vorig jaar", vertelt de teler.

De teeltomstandigheden zaten dit jaar dan ook mee. "Dit voorjaar hebben we geen vorstschade opgelopen en met goed warm weer en goede watervoorziening groeiden de bessen goed", vertelt Bernard. Dat was vorig jaar wel anders, toen zorgde de nachtvorst in april ervoor dat zo'n 60% van de oogst bevroor.

De teler die acht jaar geleden de switch naar de fruitteelt maakte, zocht destijds naar unieke teelten op internet en vond die in de teelt van de kiwibes en de braamboos. "Inmiddels weten we dat het ook goed gaat met de verkoop. We hebben de afgelopen jaren steeds meer land in gebruik genomen tot aan de volledige vier hectare die we nu hebben. We zetten daarbij voor tachtig procent in op de kiwibes, omdat de braamboos wel erg kwetsbaar is gebleken. We kunnen daar weinig meer mee dan er sap van laten maken"

"Toen we van start gingen hadden we nauwelijks vergelijkingsmateriaal over de kiwibessen. Het was dus inderdaad nogal spannend allemaal. Maar ik had zo’n goed gevoel over deze vruchten. Vanwege hun smaak en hun gezonde kwaliteiten. Maar ook hun eenvoud sprak me aan. De planten zelf zijn namelijk redelijk makkelijk in het onderhoud. Ze zijn sterk en kunnen een stootje hebben", aldus Bernard. 

Van exotisch product tot lokale lekkernij
"Voorheen werden de kiwibessen die in Nederland in de schappen lagen voornamelijk geïmporteerd vanuit landen als China en Vietnam. De ecologische voetafdruk van die vruchten was dus enorm. Die werd bovendien nog vergroot omdat de import nou niet bepaald in enorm grote getale ging. Door ze hier te telen zijn ze veranderd van een exotisch product tot een lokale lekkernij", vervolgt de teler.

"Ook tijdens de oogst hebben we super weer gehad", zegt Bernard, die de kiwibessen voornamelijk levert aan Coöperatie Hoogstraten, aangevuld met wat regionale winkels en groothandels in de buurt. "De verkoop bij Hoogstraten is nog in volle gang. We zijn tevreden, De kiwibessen worden langzaam bekender in Nederland, België en daarbuiten!"

Voor meer informatie:
Fruitteeltbedrijf B. Breman
Winkelsteeg 1 a
7975 PV Uffelte (Dr.)
tel 06-55 140 930
info@kiwibes.nu
www.kiwibes.nu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven