Goed seizoen verwacht voor Italiaanse Abate Fetel-peren

De oogst van de Abate Fetel peer van het Italiaanse Solarelli is begonnen en de weersomstandigheden, tussen half augustus en begin september, waren uitstekend. De constante zonneschijn, hoge temperaturen en de weinige regen waren ideaal voor het rijpen van de peren.

Er wordt dan ook een goed jaar verwacht voor de peren Solarelli, die een BGA-merk hebben en worden geteeld in de gouden perendriehoek op de vlaktes tussen Modena, Ferrara en Bolgona.

Het Abate Fetel ras is prestigieus en wordt in heel Europa gezien als de koningin van de peren. De schil is glad en licht gepolijst en heeft een bloemig aroma en sappig vruchtvlees. Het is perfect in combinatie met smakelijke kazen zoals Parmigiano Reggiano DOP, Pecorino en Formaggio di Fossa, maar ook met zachtere zoals Taleggio en Squacquerone di Romagna DOP.

Solarelli is het merk van de Gruppo Apofruit-telers en het is voor de consument een zekerheid, omdat ze weten dat de smaak altijd goed is.

In het midden de van de negentiende eeuw is deze peer in Frankrijk geselecteerd en een monnik gaf hem de naam Abate Fetel. Rond 1900 begon met de teelt in Italië.

De boomgaarden bevinden zich voornamelijk in de Po-vallei, niet alleen vanwege het ideale klimaat en de bodemgesteldheid, maar ook vanwege de ervaring en buitengewone vaardigheden van telers.

Abate Fetel-peren worden zelfs beschouwd als de meest prestigieuze dankzij hun verfijnde aroma en textuur. Afhankelijk van het rijpingsniveau kunnen ze vers en knapperig of zoet en puur zijn.

De drie geheimen van de Abate Fetel Solarelli peren

Het teeltgebied
Het gebied maakt het verschil. De peren van Solarelli worden geteeld in afgebakende gebieden in de Po-vallei op verse alluviale grond die goed geïsoleerd is en in de buurt van rivieren en beken. Tot ver in de lente komt er mist voor en het temperatuurverschil tussen dag en nacht is aanzienlijk.

Deze aspecten hebben een effect op de kwaliteit en het uiterlijk van Abate-peren.

Methoden
De teeltmethoden, snoeien, dunner worden, bemesten en bescherming tegen ziekten voldoen aan de productiespecificaties van de regio Emilia Romagna en de richtlijnen van Apofruit.

Oogsttijd
De juiste oogsttijd heeft een effect op de smaak en houdbaarheid van het fruit. De peren worden geoogst wanneer het suikerniveau een waarde heeft die, afhankelijk van het jaar, niet lager is dan 13° Brix.

Het fruit wordt vervolgens gesorteerd op basis van hun grootte en gebreken, waarna het wordt geplaatst cellen met een hoge kooldioxideconcentratie. Op deze manier gaat de rijping langzaam, opdat het fruit in april de juiste mate van rijpheid heeft.

Een gesprek met Franco Girotti, Apofruit-technicus voor het gebied Emilia
"Het was een uitstekend jaar voor de Abate peren van Solarelli, met een oogst van 8.000 ton. Helaas hadden we te maken met Aziatische wantsen waardoor de kwaliteit niet altijd goed was en de peren niet in het topsegment konden worden afgezet. Dit jaar zijn de Abate peren bijzonder 'glad', wat betekent dat er weinig ruwschilligheid is. Dit kenmerk wordt bepaald door het klimaat en de luchtvochtigheid tijdens de groei in het vroege voorjaar", zegt Girotti.

"We zijn bijzonder trots op de kwaliteit die Apofruit voor het merk Solarelli heeft weten te realiseren, vooral omdat we het eens zijn over alle bewerkingen die nodig zijn om de maximale kwaliteit te verkrijgen dankzij de uitgebreide technische assistentie die aan de 270 telers in het gebied wordt geboden. Het juiste moment om te oogsten is essentieel om peren de beste kwaliteit te verkrijgen. Technici en telers zijn het eens over de ideale oogsttijd door de fruithardheid en het suikerniveau te beoordelen."

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.