Hendrik Eerkens, Dutch Carrot Group

Wortelen: Duidelijke kwaliteitsverschillen door droogte

Tholen - De beurs in Emmeloord voor B-peen is opgestart en daar worden veel betere prijzen genoteerd van vorig jaar toen de prijzen bij aanvang rond de 6 tot 8 euro lagen en pas heel laat in het seizoen opliepen. "Momenteel wordt er tussen de 20 en 25 cent betaald", vertelt Hendrik Eerkens van de Dutch Carrot Group. "Er zijn grote kwaliteitsverschillen ontstaan door de droogte, het hangt sterk af van de regio en dan is het belangrijk om partijen en afnemers goed op elkaar af te stemmen. Maar over het algemeen wordt goed betaald, telers willen er graag voor rooien." Dutch Carrot Group bedient nu vooral de binnenlandse markt met gespoelde en verpakte peen. Export van veldgewas vindt zijn weg naar Duitsland en België.

Gisteren vond de Peendemo aan het Wad plaats in Usquert

De oogst voor bewaring komt nog niet echt op gang. "Met name in de Flevopolders is de peen wel zover, maar het is te droog en te warm om de peen voor bewaring te oogsten. Telers wachten nog af en hopen op wat meer vocht en koelere omstandigheden. In het Noorden en het Zuidwesten zijn vele percelen nog niet afgerijpt. De kwaliteit op het veld lijkt goed, maar over de kwaliteit in de bewaring valt nog weinig te zeggen. Als gevolg van de droogte wordt in de ons omringende landen veel minder peen geoogst dan gehoopt. Door de droogte is de peen erg wisselend met redelijk veel misvormingen."

Gisteren werd in Usquert de “Peendemo aan het Wad” gehouden. Onder goede belangstelling toonden de deelnemende bedrijven Bejo, Nunhem, Certis en Agrifirm hun demovelden. Zij lieten de resultaten van hun onderzoeken en productinnovaties zien. "Bejo besteedde aandacht aan de speciale B-mox zaadcaoting wat zorgt voor een uniformer product met meer rendement. Bij Nunhem viel het ras Dailyance op vanwege zijn uniformiteit, kleur en smaak en bij Certis kwam het groene middel Nemguard als beste naar voren in de strijd tegen aaltjes. In de proef van Agrifirm lag de nadruk op het effect van fungiciden op de bewaarbaarheid. De proef wordt voor het vierde jaar uitgevoerd en er tekent zich een duidelijke lijn af. Het blijkt dat middelen die het sterkst zijn op bladziekten niet altijd de betere zijn in de strijd tegen vlekken in de bewaring", besluit Hendrik.

Voor meer informatie:
Dutch Carrot Group
Hendrik Eerkens
T: +31(0)88 030 7050
info@dutchcarrotgroup.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven