Teeltcijfers Niedersachsen 2017 gepubliceerd

Niedersachsen: asperges, uien en wortelen staan aan kop

Op vele plaatsen in Niedersachsen groeien asperges, uien of wortelen. Dat zijn de groentensoorten waar de 880 groententelers in de deelstaat de voorkeur aan geven, deelt de 'Landvolk-Pressedienst' mee. 160 groententelers telen hun groenten naar biologische richtlijnen. Bij deze biologische teelt zijn wortelen, kool, uien, rode bieten en snijbieten de favorieten. Deze gegevens heeft het Bureau voor de Statistiek van de deelstaat opgenomen in haar groententeeltrapport 2018, die betrekking heeft op de teeltcijfers over het jaar 2017.

Het totale groentenareaal bedraagt 20.200 hectare, waarvan alleen al 5.184 hectare als aspergeakker in gebruik is. Nog eens 950 hectare grond wordt ook gebruikt voor de aspergeteelt, maar hiervan kon nog niet geoogst worden. Op de tweede plaats volgt bij de conventionele groententelers de ui met een areaal van 2.637 hectare. Wortelen groeien op circa 2.000 hectare, gevolgd door ijsbergsla met 1.057 hectare. Op nummer 5 staat een koolsoort, namelijk broccoli. De in Niedersachsen zo populaire boerenkool groeide afgelopen jaar op 488 hectare. Consumptie pompoenen hebben de laatste tijd sterk aan populariteit gewonnen en werden op 266 hectare geteeld.

Bio-wortelen op de eerste plaats
Bij de 160 groententelers die biologisch telen, worden wortelen het meest geteeld en wel op 413 hectare. Daarna volgen uien en prei op bijna 200 hectare, rode bieten en snijbieten op 174 hectare en vruchtgroenten zoals bonen, erwten, pompoen of courgette op samen 172 hectare. Asperge, venkel en rabarber werden eveneens samen op 172 hectare geteeld. Volgens informatie van het 'Kompetenzzentrum Ökolandbau Niedersachsen' (KÖN) zijn biologische groententelers extra sterk vertegenwoordigd rondom grotere steden zoals Hannover, Lüneburg, Göttingen en Osnabrück. Daaruit leidt het KÖN af dat men hierbij het zwaartepunt op directe verkoop legt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.