Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Consumenten zijn kaki's nu pas aan het ontdekken"

Tholen - Bij 4Fruit is het Spaanse kakiseizoen weer losgebarsten. 4 Fruit Company in Ridderkerk is distributeur van de Spaanse coöperatie Anecoop, dat goed is voor maar liefst 25% van de kakiteelt in Spanje. Door de warme zomer en ook de warme nachten valt momenteel de kleuring van het fruit tegen. "We lopen twee weken achter op vorig jaar", vertelt Pieter de Ruiter.

"Kaki's hebben koude nachten nodig om te kleuren en die zijn tot dusver beperkt geweest. Daarom zijn er nu weinig kaki's. Uiteindelijk verwachten we aan het einde van de rit wel meer kilo's te oogsten, maar de kaki's vallen wel een stuk kleiner", vertelt Pieter. "Door de trage kleuring zijn de binnenkomsten wat onregelmatig. Maar nu de nachten wat kouder worden, zal ook het fruit sneller gaan kleuren. Binnen twee à drie weken moeten er wel voldoende kaki's op de markt zijn."

"Door de beperkte aanvoer zijn de prijzen - met een niveau rond de 2 euro per kilo voor de dikke maten en een paar dubbeltjes minder voor de kleine maten - redelijk hoog", constateert Pieter. 4 Fruit verkoopt het gros van de kaki's op de Nederlandse markt, maar heeft ook een trouwe klandizie voor de kaki's in Duitsland, Scandinavië en het Oostblok.

De groei van de kakiteelt gaat de laatste jaren erg hard. "Veel citrustelers zijn de laatste jaren van bijvoorbeeld Okitsu- en Satsuma-plantages overgeschakeld op de lucratieve kakiteelt. Dan is het makkelijk om snel te concluderen dat de teelt te hard is uitgebreid, maar we zien de consumptie ook jaarlijks toe gaan nemen. Als ik zie wat we een aantal jaar geleden aan kaki's verkochten en nu, dan is dat een wereld van verschil. Ik heb sterk de indruk dat de mensen, ook in Nederland, nu pas de kaki's gaan ontdekken. Het voordeel van Anecoop is dat het bedrijf al sinds 1998 actief is met kaki's. In 2003 is de markt een vlucht gaan nemen, maar die koploperspositie heeft men altijd behouden."

"Het grote doel is nu om ook kaki's in het zuidelijk halfrond, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika of Brazilië, te telen om jaarrond aan de vraag van de klanten te voldoen. Belangrijk is om daarbij het juiste rijpingsregime te hanteren, want de kaki's hebben gewoon een tikje ethyleen nodig. Dan moet je niet te lang wachten met verkopen, maar dan is de smaak gegarandeerd goed', besluit Pieter.

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
Tel. 0180 641902
pr@4fc.nl
www.4fruitcompany.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.