Kûnstsinnige eerappels (Kunstzinnige aardappelen)

Aardappelen hebben kunstzinnige trekjes. Kunstenaars van de Dada stroming gebruikten bijvoorbeeld aardappelstempels in hun werk. Er zijn meer internationale kunstenaars die werken met aardappelen en daar kunstwerken van maken. De afsluiting het programma Potatoes go Wild van de stichting De Bildtse Aardappelweken 2018 is een expositie met onverwachte en meegroeiende kunst met en over aardappelen in het atrium van het Natuurmuseum.

De Aardappeleters van Vincent van Gogh driedimensionaal nagemaakt van verse aardappelen, foto Natuurmuseum Fryslân

Centraal thema van de tentoonstelling is het (opnieuw) bewust worden van waar ons voedsel vandaan komt (en dat daar nog altijd een teler voor nodig is). Ook de relatie tussen stad en platteland komt aan bod, waarbij het platteland voor deze gelegenheid naar de stad komt .

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Deirdre O’Mahony (Ierland). Zij maakte een film over hoe de aardappel zijn weg vond van Zuid-Amerika naar Ierland. Daarvoor heeft ze voor het eerst het archief mogen openen van een Ierse pater, die de grondlegger was van het kweken van nieuwe aardappelrassen in Ierland. Dragan Despotovic (Servië) maakt op locatie het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh driedimensionaal na van verse aardappelen. Het kunstwerk blijft de hele periode staan en zal letterlijk gaan groeien. Met regelmaat wordt een foto van dat proces gemaakt, wat uiteindelijk leidt tot een film waarin te zien zal zijn hoe de aardappelen en het kunstwerk zich ontwikkelen. De kunstenaar zal vanaf begin oktober aan het werk zijn in het museum. Hij spreekt vloeiend Nederlands, omdat hij langere tijd in Brabant heeft gewoond en gewerkt.

Van verschillende Friese kunstenaars zal werk te zien zijn, zoals van Grietje Huisman. Zij schreef en illustreerde een paar jaar geleden het kinderboek Tuinpatat. Maar het zijn niet alleen kunstenaars die meedoen: ook CSG Ulbe van Hout uit St.Annapaprochie en basisscholen uit de gemeente Waadhoeke gingen met aardappelen aan de slag.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Leader, LF2018, de Rabobank, het Mienskipsfonds van de gemeente Leeuwarden, de gemeente Waadhoeke, de Stichting Old Burger Weeshuis en Culture Ireland.

Kunstzinnige aardappels is te zien van 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 en is daarmee de laatste activiteit in het kader van Culturele Hoofdstad. Voor bezoekers wordt door Stichting De Bildtse Aardappelweken gratis een informatieboekje beschikbaar gesteld.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.