Start oogst Wonderful granaatappel als alternatief voor citrus in Valencia

De oogst van de Wonderful granaatappel is al begonnen in de Spaanse provincie Valencia. Telers José Bellver en Miguel Camarelles begonnen 3 oktober met het oogsten van de eerste granaatappelen op hun teeltbedrijven en nodigden FreshPlaza uit om hun ervaringen en indrukken te delen.

De rijping van het fruit verloopt langzamer dan gebruikelijk doordat de hoge temperaturen, die eigenlijk meer bij de zomer dan bij de herfst horen, aanhouden. Bovendien heeft het gewas voor een goede kleuring koudere nachten nodig.

Als er iets kenmerkend is voor het granaatappelseizoen van dit jaar, is dat, net als bij de citrus, de schaarste van grote maten vanwege een slechte vruchtzetting. "We zijn al klaar met het oogsten van de Acco granaatappelen en veel fruit is in de bomen achtergebleven omdat het niet de maten heeft die de markten vragen", vertelt Miguel Camarelles. "Met de Wonderful granaatappel hebben we te maken met hetzelfde probleem. De supermarkten vragen vooral om granaatappelen met de maten 10 en 12, wat overeenkomt met slechts ongeveer 20 % van onze oogst. Normaal gesproken verrichten we uitdunningswerkzaamheden in de bomen om grotere maten te verkrijgen, maar dit jaar was er minder bloei en daarom konden we niet riskeren veel meer bloemen te verliezen".

Miguel Camarelles (links) y José Bellver, op een van hun teeltbedrijven.

Hoewel de sapindustrie een alternatief zou kunnen zijn voor het fruit dat niet de juiste maten heeft of voldoet aan de andere eigenschappen om geaccepteerd te worden door de marketeers, stelt José Bellver dat de prijzen die daar geboden worden de teelt- en oogstkosten niet kunnen compenseren. "Dit jaar bijvoorbeeld biedt de sector 8 cent per kilo fruit, terwijl alleen al de kosten voor de oogst rond de 15 cent per kilo liggen".

De twee Valenciaanse telers besloten ongeveer vijf jaar geleden in te gaan zetten op andere gewassen dan de Valenciaanse citrus. Deze bevond zich namelijk al jarenlang in een recessie met betrekking tot de winstgevendheid, vooral voor kleinschalige telers. Op die manier vonden ze, na het aftasten van de behoeften op de Europese markten, een interessant marktniche in de teelt van granaatappel. Bovendien past de teelt van de granaatappel zich perfect aan aan de klimatologische omstandigheden in Valencia. Dit was een zakelijke kans die benut moest worden en ze besloten dan ook er sterk op in te gaan zetten, vertelt José Bellver.

De granaatappelteeltbedrijven bevinden zich in El Camp de Morverdre en L'Horta Nord in het noorden van Valencia. Hier worden de variëteiten Smith, Acco, Wonderful, en, in mindere mate, de traditionele Mollar geteeld. Dit is het vijfde jaar sinds de aanplant en de plantages leveren nu volop fruit.

"Vorig jaar en het jaar daarvoor voerden we zelf de verwerking, verpakking en export van onze granaatappelen uit, waarvoor we de benodigde faciliteiten huurden. Van daaruit werd het fruit verzonden naar verschillende Europese landen onder ons merk Lyfruits. Dit seizoen hebben we besloten om met een marketeer te gaan werken. Op die manier kunnen we, naast zijn merk, onder ons eigen merk blijven verpakken, en kunnen we onze klanten behouden", vertelt Miguel Camarelles.

De twee telers zetten ook in op de teelt van avocado in Valencia. De Lambhass variëteit heeft daarin de hoofdrol, vanwege de grote maten die hij bereikt in de teeltgebieden van noordelijk Valencia. "De winstgevendheid van de Lambhass avocado is interessant vanwege zijn grote maat en het gat in de markt dat hij opvult. Dit doordat hij geoogst wordt tussen maart en mei, een periode waarin het seizoen van de avocado uit Málaga al voorbij is en de grote volumes vanuit de overzeese gebieden nog moeten komen", leggen ze uit. "Het is een interessant gewas, vooral voor kleinschalige telers aangezien er met niet al te grote volumes toch redelijke opbrengsten kunnen worden behaald", besluiten ze.

 

Voor meer informatie:
L’Agües&Yagua 
Avenida Magdalena 11, bajo
46130 Massamagrell
Valencia. Spain José Bellver  
Miguel Camarelles
M: +34 639603905
mcamarelles@lyfruits.com 
www.lyfruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven