Mexico - Guatemala

Chapaya - palmfruit met een vlezig tintje

In hun natuurlijke vorm zijn chapaya's (Astrocaryum mexicanum) clusters puntig palmfruit. Wanneer ze geoogst en klaargemaakt zijn, lijkt het fruit op vlees, ook qua smaak.

Chapaya is een voedingsbron voor gemeenschappen in de laagland regenwouden van Zuid-Mexico en Noord-Guatemala. Het fruit wordt in het droge seizoen geoogst. Nadat de puntige schil verwijderd is, kan het op verschillende manieren klaargemaakt worden, waaronder roosteren in een oven of bakken in een pan. Zijn ze klaar dan lijkt de chapaya op een vegan 'hamburger', bijna net als vlees, maar niet helemaal.

Atlasobscura.com  meldt dat Restaurante Maya Canada in Palenque een van de weinige restaurants ter wereld is met chapaya op het menu. Ze serveren het in stukjes gehakte fruit met roereieren als ontbijt en serveren het 's avonds met tortilla's, in een mengsel van uien, knoflook en kruiden.

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018