Sterke stijging export groente en fruit in september

In de eerste drie kwartalen van 2012 is ongeveer evenveel verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en producten met industriële bestemming) uitgevoerd als in dezelfde periode in 2011. In 2012 bedroeg de uitvoer 1.663 miljoen kg, tegen 1.670 miljoen kg in 2011. In de maand september was de uitvoer 25% procent hoger dan in september 2011, toen er duidelijk minder glasgroente werd uitgevoerd.

Uit een vergelijking van januari t/m september 2012 met 2011 blijkt het volgende:

  • De uitvoer naar Duitsland is licht toegenomen, van 648 miljoen kg in 2011 naar 651 miljoen in 2012. Er is minder paprika, courgette, ijsbergsla en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer komkommer, aardbei, appel, aubergine en tomaat.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 6% gedaald, van 266 naar 251 miljoen kg. Er is minder komkommer, paprika, tomaat, champignon, witte kool en aardbei naar het VK uitgevoerd maar wel meer aubergine, prei en ijsbergsla.
  • De uitvoer naar Rusland is met 21% gestegen, van 70 naar 85 miljoen kg. Er is meer peer, peen, en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van appel, kool en paprika is lager uitgevallen.
  • De uitvoer naar Frankrijk is met 5% afgenomen, van 93 naar 89 miljoen kg. Er is minder witte kool, aubergine, paprika en tomaat naar Frankrijk gegaan maar wel meer appel en ijsbergsla.
  • De uitvoer naar Zweden is met 5% afgenomen, van 89 naar 85 miljoen kg. Zweden heeft meer paprika, prei en appel uit Nederland ingevoerd maar minder tomaat en peer.
  • De uitvoer naar Polen is met 24% gedaald, van 58 naar 44 miljoen kg. Er is minder paprika, komkommer, tomaat, sla en appel naar Polen uitgevoerd. De uitvoer van peer en prei is wel gestegen.

Er is dit jaar tot en met september minder tomaat, paprika, champignon, witte kool, rode kool, courgette en kropsla uitgevoerd. Van komkommer, peer, appel, prei, ijsbergsla, aardbei, bloemkool, broccoli en witlof sla is juist meer export geweest dan vorig jaar.

Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.