AgrarMarkt Oostenrijk: marktoverzicht peren

In vergelijk met appelen hebben peren wat meer nichewaarde. Ze zijn erg gezond. Hun hoge hoeveelheid vezels bevordert de spijsvertering en hun kalium heeft een ontgiftend en dehydraterend effect. Ze hebben een lage zuurgraad en verteren gemakkelijk. De meeste op de markt verkrijgbare rassen zijn het resultaat van intensief veredelingswerk in de 18e en 19e eeuw, vooral in Frankrijk en België. 

De afgelopen jaren en decennia doken nieuwe, belangrijke rassen op, zoals de robuuste Uta die vooral bij biologische teelt gebruikt wordt, of de Concorde, een kruising van Doyenné du Comice  met een Conference. De Concorde wordt gekarakteriseerd door z'n compacte groei, hoge opbrengst en lage gevoeligheid voor schurft en andere ziektes. Bijna alle perenrassen verlangen een droge, warme locatie voor optimale fruitontwikkeling. Ze hebben voedingsrijke grond met voldoende watertoevoer nodig. Om aan de markteisen te voldoen, is de technologie binnen de perenteelt constant in verandering.

Zonder CA-koeling kunnen zelfs winterrassen slechts een paar weken opgeslagen worden. Zomerrassen zoals Williams, Abate Fetel of Clapp's favorite moeten direct gegeten of verwerkt worden. Ze worden al snel melig of bruin.

Het rapport over de oogsten 2017 van Statistieken Oostenrijk - niveau 09/18- schetst een duidelijk beeld. De algemene veranderingen in de tuinbouw zijn in de perenteelt terug te zien. Terwijl het aantal teeltbedrijven sinds het vorige rapport bijna onveranderd is, kan er een duidelijk daling geconstateerd worden. Burgenland en Stiermarken en Vorarlberg vertonen de afgelopen jaren een grote daling van -39% en -23%. Opper-Oostenrijk en Karinthië vertonen toename van de teeltbedrijven.

Peren zijn wat meer gevoelig voor vorst dan appelen en doordat ze 10 dagen eerder in bloei komen (midden april) lopen ze meer risico op vorst. Wanneer weersextremen daar gelaten worden is te zien dat de binnenlandse teeltvolumes de laatste jaren vrij stabiel zijn. Het areaal bedroeg 260 ha incl. biologische boomgaarden. 244 ha werd geclaimd door Williams Christ, een favoriet ras in Oostenrijk. Wat winterperen betreft bedroeg het areaal voor Uta 360 ha incl. biologische boomgaarden en daarna voor Bosc's Flaschenbirne. De Gute Luise heeft 74% van z'n areaal verloren door z'n gevoeligheid voor schurft.

Momenteel is 5% van de boomgaarden in Stiermarken beplant met peren. Moderne rassen als Uta, November en Cepuna groeien aan belangstelling. Uit perenlanden als België, Nederland en Italië komen aantrekkelijke rassen op de markt die vroeg of laat ook hun weg naar Oostenrijk zullen vinden. Vooral tweekleurige rassen zijn trendy. Vooral tijdens overteelt van appelen en een lage marktprijs daarvan is de teelt van peren winstgevend. De peer verdient z'n plekje.

Bron: AMA


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018