Overzicht Europese aardappelmarkt week 40

In Groot Brittannië nog oude oogst op de markt

België 
Fiwap/PCA marktbericht:
Industrie bewaarrassen:
Fontane: €25,00 tot €27,00/qt; sterke markt, met een klein aanbod ten opzichte van een actieve vraag; Challenger: €25,00 tot €27,00/qt; sterke markt.
Bintje: €25,00/qt, kalme. De prijs correspondeert met de kruimige kwaliteit. Lagere prijzen kunnen gerekend worden voor mindere kwaliteit, vooral EPS, los, en formaat. Aanbod stijgt in antwoord op lagere vraag (minder industriële kopers). Praktisch gezien wordt 340 of 345 g/5 kg in EPS geaccepteerd, met of zonder prijsverlaging. Partijen met 20% los komen veel voor, weigeringen worden gemeld op 20% die los is.
 
Europese fysieke markten
Overzicht van prijzen (bron: NEPG): 
 
 
Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +
 
 
Bintje Plant: Dutch plant, klasse A, uit March 2019, per 5 ton, in zakken, excl. btw: sterke prijzen, geen handel:

Formaat 28 - 35 mm: €89,00 – €92,00/qt
 
Formaat 35 – 45 mm : €58,00 – €61,00/qt

 

Nederland
Weinig verandering in overzichten en marktcondities vorige week. De oogst levert toegevoegd aanbod dat de markt helpt stabiliseren. Prijzen blijven lokaal tussen de €26,00 en €29,00/qt afhankelijk van ras en kwaliteit. Export komt op ondanks hoge prijzen naar Mauritanië, Ivoorkust en Ghana. Op de binnenlandse AGFmarkt worden zachte pulprassen  verhandeld tussen de €25,00 en €28,00/qt, en stevige pulprassen hoger dan €30,00/qt, afhankelijk van wasbaarheid.
 
PotatoNL overzicht: ook beschikbaar op www.potatonl.com
 
 
Frankrijk
Voor de industrie dalen de prijzen van Bintje en stijgen de prijzen van andere rassen. Er is sprake van een splitsing in Bintje, variërend van € 20,00/qt voor kleine partijen, met losse, en € 30,00/qt voor geïrrigeerde plots met een prachtig formaat. Voor andere industrierassen wordt over de prijs onderhandeld naar ras, kwaliteit en aanbod tussen de €25,00 en €30,00/qt. De industrie wacht nog steeds op rassen met verse, zachte pulp om het gat op te vullen in de teelt van specifieke industrierassen. Op de AGF-markt variëren de overzichten van €25,00/qt voor veelzijdige rassen to meer dan €40,00/qt voor stevige pulp. Export is nauwelijks begonnen, behalve voor een aantal vrachtwagens naar Spanje en contacten met Oosterse landen.
Op plantages wordt vooruitgang geboekt met 60% in alle teeltgebieden: ze zijn bijna klaar in  Champagne, goed op dreef in Beauce, meer dan 50% in Picardië, en behoorlijk laat in Noord/Pas-de-Calais waar de vernietiging van het loof net klaar is.
 
Ongewassen industrie-aardappelen, bulk, verkoopprijs, excl. btw, Noord-Seine, €/qt, min – max (avg) (RNM):
 
 
Geraamde opbrengst (bron: CNIPT – UNPT): In week 37 en 38, op 240 plots in de 4 belangrijkste teeltgebieden, alle rassen, geïrrigeerd en niet geïrrigeerd; gemiddelde oogst van 43.9t/ha, of 11% (of 5.6 t/ha) onder het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Grote verscheidenheid (tussen 18 en 80t/ha) 

Industriële verwerking (bron: GIPT via UNPT): Franse fabrieken verwerkten 193.000 ton aardappelen in juli en augustus 2018, 15% (24.000 ton) meer dan in 2017, en 51.000 ton meer dan in 2016.  Het gecontracteerde deel van dit aanbod wordt geraamd op 70%. 

Duitsland
Volgens Destatis (Deutschland Statistik) zal de oogst van 2018 op een historisch dieptepunt liggen. Deze wordt geraamd op 8,7 miljoen ton, 25,6% minder is dan het jaar ervoor toen 11,7 metrische ton werd geoogst. De gemiddelde oogst is ongeveer 35t/ha, vergeleken tot 46,8t/ha in 2017. De laatste 3 jaar lag de oogst rond of boven de 10,5 metrische ton, en in 2013 was het 9,7 metrische ton. Dit jaar zijn we nog 1 metrische ton lager en 3 miljoen ton minder dan in het recordjaar 2017. Dit is een eerste, verfijnde raming, die na de oogsten gedaan werd.
 
Grote retailers maakten, zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, bijzondere aanbiedingen in zakken met grotere hoeveelheden. Het aanbod van telers blijft beperkt, ze zijn druk met de oogst. De oogst is soms gestopt door te droge weersomstandigheden. In sommige streken (Brandenburg b.v.) zijn de oogsten catastrofaal laag, op 23.8t/ha, tegen 35.6t/ha vorig jaar. Huishoudelijke consumptie in juli en augustus werd door de hitte verminderd: 8,6% minder voor de 8e maand van dit jaar, consumptie daalde 4,3%. De 2 sectoren met hogere consumptie houden uitverkoop op de weekmarkten en biologische aardappelen. 6,5% van alle aardappelafzet in augustus 2018 was in de biologische sector, die opzienbarend hoog is. De grote oogst is in Rijnland onderweg, hoewel deze soms door de hitte vertraagd wordt (10 dagen geleden) of omdat de omstandigheden weer te droog zijn. Er bestaat angst voor een stijgend aanbod in partijen van dubieuze kwaliteit (glazig, water zakken, rot) in de komende dagen/weken. Verscheidenen weken gaan veel partijen van de rassen voor de versmarkt of 'tweeledig' naar de verwerkingsindustrie, vooral voor frites.

Vanaf 28 september bleven de prijzen onveranderd op de versmarkt (Rijnland) voor stevige pulprassen op €28,00/qt en op €26,00/qt voor zachte pulprassen. Voor vroege stevige pulp op bedrijfsverkoop (Rijnland) variëren de prijzen tussen €11,00 en €12,00/qt per 25 kg zak (onveranderd). Voor vroege aardappelen voor de industrie (frites), blijven de prijzen onveranderd, sterke markt. Verschillende vroege rassen op €27,00/qt, Agria /Zorba op 28,00 €/q (+€1), Fontane op €27,00/qt, en Innovator/Ivory Russet op €29,00/qt.

*Van de prijzen in deze tabel moet €1,00/a van de prijzen worden af getrokken voor de sorteerkosten

Groot Brittannië:
Gemiddelde teeltprijs (alle markten) week 38: €30,81/qt.
Er is nog steeds oude oogst (2017!) over op de versmarkt (verpakking voor grote retailers), terwijl de overgang naar producten uit 2018 onderweg is op de groothandelsmarkt. De vraag is sterk, kopers maken het beste gebruik van gecontracteerde hoeveelheden om zo veel mogelijk te vertragen en een beter idee te krijgen van de uiteindelijke kwaliteit van de oogst. Kopers van 'bakers' (groot formaat voor de oven) vinden het moeilijk om te vinden wat ze zoeken ondanks een verlaging van de formaateis naar 60 mm. Erg weinig vrije aankopen uit de industrie, op prijzen tussen €24,80 en €31,60/qt, afhankelijk van ras. Op de plantages is loofvernietiging in volle gang. Er werd vertraagd om verder te groeien, met gemengde resultaten omdat septemberregens de oogsten verbeterden, of om hergroei te ontwikkelen (vooral op niet geïrrigeerde plantages).
 
De uitharding van de schillen gaat langzamer dan normaal. Net als in de rest van Europa, waar 30 tot 40 mm vorig weekeind viel in het zuidwesten van het land, maar slechts 15 liter in het oosten. Ondanks alles begint de oogst overal uit angst om weeromslag. In het oosten van het land moet de oogst nog wachten omdat de loofvernietiging net klaar is. In het westen en zuiden is de oogst voor de vroege rassen begonnen. Veldafzet en opslag begint mondjesmaat. De lage oogsten worden bevestigd tijdens de loofvernietiging met regelmatige problemen van afronding en schurft.
Voor meer informatie:
FIWAP
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven