Griekenland: steeds belangrijker op de internationale fruitmarkt

Griekenland staat bekend om zijn rijke geschiedenis als agrarisch land en teelt - om er maar een paar te noemen - katoen, tarwe, groenten en tabak. Met de technologische ontwikkelingen en de toenemende globalisering van communicatie en transport, heeft de wereldwijde markt te maken met hevige concurrentie waardoor landen en bedrijven gedwongen worden om hun inspanningen om producten van hoge kwaliteit en betere diensten aan te bieden te maximaliseren, en alles tegen een redelijke prijs.

De exportmanager van het Griekse Protofanousi Fruits SA (Proto) George Kallitsis, onderzoekt het potentieel van drie producten waarvoor Proto de belangrijkste exporteur van het land is: kiwi's, kersen en druiven.

Hoe de Grieken het doen
"Het is waar dat vers fruit, groenten en vlees, een moeilijk product is om te verhandelen. Het moet onmiddellijk afgezet worden om de versheid te behouden, maar de lage prijzen die telers ontvangen, zijn vaak onhoudbaar gezien de hoge kosten. Daarom biedt de EU financiële hulp aan veel telers, maar er zijn seizoenen waarin telers moeite hebben om hun kosten te dekken - een feit dat nu vaker wordt verwacht."

"Hoewel de Griekse telers de sector niet leiden als het gaat om innovatieve oplossingen, passen ze zich snel aan de veranderende markten aan, waarbij ze beseffen dat specialisatie de sleutel is tot overleven, in tegenstelling tot het kweken van kleine hoeveelheden verschillende soorten AGF. Griekse telers hebben zich onder meer gespecialiseerd in kiwi's, kersen en pitloze tafeldruiven. En dat is slim, naar het zich laat aanzien."

Kiwi loopt voorop
"Hoewel kiwifruit al meer dan 40 jaar in Griekenland groeit, heeft het pas de laatste tien jaar voldoende aandacht gekregen van telers en de overheid, dankzij de voortdurende inspanningen van Griekse exporteurs, waaronder Proto, de belangrijkste fruitexporteur van het land, die hoogwaardige Griekse kiwi's wereldwijd ter beschikking stelt"

"De kiwifruitteelt is toegenomen van 8.450 hectare in 2016/17 tot 9.100 hectare in 2017/18. Van de 220.000 ton die in 2017 is geoogst werd meer dan 80 procent geëxporteerd, voornamelijk naar Europa en Azië. Omdat er elk jaar meer planten worden geplant, verwacht ik dat de Griekse teelt de komende twee jaar 250.000 ton fruit zal overtreffen en in 2022 ongeveer 300.000 ton zal bedragen. Proto verhandelde 13.300 ton in 2016 en 15.000 ton in 2017."

Focus op kersen
"Voor mensen die op de hoogte zijn is het geen geheim dat kersen een zeer moeilijk te telen fruit is, met een korte periode van ongeveer anderhalve maand om te oogsten, verpakken en naar retailers te verzenden. Er zijn veel verschillende rassen beschikbaar met verschillende kenmerken. Het formaat is natuurlijk van belang, maar ook de kleur, knapperigheid, smaak en houdbaarheid zorgen er ook voor dat goede variëteiten zich onderscheiden van de rest. Hoewel veel rassen worden geteeld in Griekenland, zijn Germensdorfer, Ferrovia, Skeena, Cordia en de Griekse Bakirtzeika de belangrijkste exportproducten."

"In 2014 bedroeg de productie 70.000 ton, in 2015 80.000 en in 2016 bijna 100.000. In 2017 daalde de productie echter tot 84.000 ton. Officiële cijfers zijn nog niet bekend voor 2018, maar de zware regenval aan het eind van juni heeft aanzienlijke schade veroorzaakt."

"De export bedraagt 20.000 ton per jaar, met de belangrijkste markten in Duitsland, Italië en Scandinavië tot eind juli. Proto verscheepte 4.000 ton in 2017 en bijna 5.000 ton in 2018, waarmee het de grootste Griekse exporteur was. In 2017 investeerde Proto in een optische sorteerder die ongeveer 10 ton kersen per uur kan verwerken, afhankelijk van het formaat van het fruit."

De druif is de toekomst!
"De wereldwijde omzet van tafeldruiven in 2017 was 14,89 miljard euro. De EU produceerde in 2017 1,45 miljoen ton tafeldruiven, 6% van de wereldproductie. China is goed voor 49 procent, India voor 13 procent en Turkije voor 9 procent. Italië is de belangrijkste producent van tafeldruiven in de EU met 58 procent van de productie, gevolgd door Griekenland met 1,4 procent van de wereldwijde productie."

"Toch staan ​​de EU en Griekenland in het bijzonder voor een extra uitdaging: het is nog steeds moeilijk voor telers om concurrerend te blijven op de mondiale markt voor tafeldruiven, omdat de teeltbedrijven in Griekenland meestal klein zijn, waardoor het moeilijk is om de kosten te dekken. Crimson en Thomson zijn de belangrijkste rassen die vanuit Griekenland worden geëxporteerd, voornamelijk naar andere EU-landen, vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. "De toenemende vraag naar pitloze druiven die voor een langere periode beschikbaar zijn, tot aan Kerstmis indien mogelijk, heeft geleid tot de aanplant van latere rassen, en heeft Proto ertoe aangezet om zich te concentreren op het testen van meer dan 12 nieuwe rassen witte, rode en zwarte druiven om aan deze vraag te voldoen", aldus de heer Kallitsis.

Wat is zijn voorspelling? "Het seizoen 2018 lijkt vroeg te komen en we streven naar 1.000 ton pitloze Crimson en Thomson, plus kleine hoeveelheden van de nieuw gearriveerde Arra," zei Kallitsis, "Tafeldruiven hebben veel financieel potentieel voor telers, verpakkers en retailers, en de komende jaren zien er veelbelovend uit voor de druiventeelt, met name door de komst van de nieuwe rassen."

Voor meer informatie:
George Kallitsis 
Proto S.A.
Email: georgek@proto.gr  
Tel: +30 6972822060 
www.proto.gr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.