De Vereniging van Citrustelers van de Spaanse provincie Huelva heeft een eerste raming gedaan voor het seizoen 2018/2019. Dit seizoen is al van start gegaan op de plantages in de provincie met de oogst van de extra vroege mandarijnenrassen. Volgens de cijfers die door de directeur van de vereniging, Lorenzo Reyes, verstrekt worden is de verwachting dat de opbrengst met 10 % zal toenemen ten opzichte van het vorige seizoen.
Waar de uiteindelijke opbrengst van het seizoen 2017/2018 532.172 ton was, raamt Reyes dat de opbrengst dit jaar de 590.000 ton kan bereiken. Deze aanzienlijke toename heeft twee hoofdredenen. Ten eerste hebben de milde temperaturen eraan bijgedragen dat er geen fruit verloren is gegaan tijdens de periode van vruchtzetting. Ten tweede hebben de citrustelers een groter aantal mandarijnen geënt, zowel van late als vroege rassen waarvoor licentie vereist is, zoals Tango, Orri en Orogrós.
Reyes verwacht dan ook, na het raadplegen van de leden van de citrustelersorganisatie, dat de opbrengst van mandarijnen zal stijgen: van 234.000 ton in 2017/2018 naar ongeveer 300.000 ton in het huidige seizoen. De opbrengst van sinaasappelen zal echter enigszins dalen ten opzichte van vorig jaar:van 298.000 ton naar 290.000 ton.
Voor wat betreft het areaal dat gewijd is aan de citrusteelt berekent de directeur van de vereniging dat dat dit seizoen een omvang van rond de 18.000 hectare zal hebben. 8.100 hectare hiervan (45 %) heeft betrekking op sinaasappelen, de overige 9.900 (55 %) op mandarijnen. De gemiddelde opbrengst van de plantages, zowel voor sinaasappelen als voor mandarijnen, is 30 ton per hectare.
Tenslotte noemt Reyes dat de golf van reconversie van percelen naar vroege en extra vroege mandarijnen wat bedaard is. De sector gaat verder met het enten van bomen van late variëteiten met een licentie. Dat zorgt ervoor dat het aantal hectares beperkt wordt, aangezien er sprake is van een quotum voor de teelt. De directeur van de citrusorganisatie voegt toe dat de clemenrubí in de afgelopen seizoenen veel problemen oplevert en dat telers daarom aan de slag gaan met vernieuwing.
Bron: agrodiariohuelva.es