Turkse appeloogst +20%

Turken willen 5 keer zoveel appelen exporteren dit seizoen

Het Turkse Yahyali staat bekend om de teelt van zoete appelen, maar de gemeente onderstreept wel het belang van modernisering om de teeltcapaciteit te verhogen. De jaarlijkse productie ligt rond de 85.000 ton wat een stijging van 20% laat zien in vergelijking met het jaar ervoor. De regering hoopt op een verdere stijging van de teelt.

Isparta is een ander belangrijk appelteeltgebied. Dit jaar wordt de opbrengst hier geraamd op 630.000 ton. Isparta is verantwoordelijk voor bijna 25% van de teelt met een areaal van 23.000 ha. Vorig jaar lag het volumen op 617.000 ton. De appelprijs ligt op de markt rond € 0,25/kg, waar telers tevreden mee zijn.

Ook in Denizli is de appeloogst begonnen. Dit gebied is verantwoordelijk voor 20% van de Turkse appelteelt. Telers zien dat de prijs op de lokale markt rond de € 0,17/kg ligt en voor de exportmarkt rond de € 0,25/kg.

Nigde staat ook bekend om een aandeel in de appelteelt met een jaarlijks volumen van 429.000 ton, waarmee het op de derde plaats komt.

De Turkey Fresh Fruits and Vegetables Wholesalers Association heeft z'n hoop voor een goede appelexport voor het komende jaar uitgesproken. Volgens deze vereniging is Turkije het 5e grootste appelproducerende land ter wereld met een volumen van 2,7 miljoen ton. Ze menen dat Turkije de top kan bereiken wanneer telers hun teeltproblemen oplossen. De teelt wordt dit jaar geraamd op 3 miljoen ton en het exportdoel ligt op 500.000 ton, een aanzienlijke stijging t.o.v. vorig jaars exportvolume van 108.000 ton.

Om dit doel te bereiken zoekt de vereniging nieuwe markten en doet ze research naar marketing en pr. Momenteel wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten, Rusland, Egypte en sommige Europese landen.

Halil Ozturk: “Onze telers moeten verschillende rassen voor verschillende landen gaan telen."

Bron: Haberturk / Milliyet / Hurriyet / Haberler / Milliyet / Sabah


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018