Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supermarkten vragen Schouten tegen uitbreiding wetsvoorstel over handelspraktijken te stemmen

Het CBL, de belangenbehartiger van de supermarktbranche en foodservice bedrijven, heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brandbrief opgeroepen om tegen uitbreiding van het wetsvoorstel over handelspraktijken te stemmen. Het oorspronkelijke wetsvoorstel was bedoeld om telers te beschermen tegen grote afnemers. Echter, direct na de publicatie van het wetsvoorstel van de Europese Commissie zijn multinationals gaan lobbyen bij het Europees Parlement om dezelfde bescherming te krijgen.

Wanneer de Europese Richtlijn wordt uitgebreid, zal dit leiden tot een toegenomen druk van grote merkfabrikanten op de supermarkten, waardoor supermarkten minder makkelijk tegenwicht kunnen bieden in inkooponderhandelingen. Hierdoor verbeteren de marges van de grote merkenfabrikanten en dat zal leiden tot een hogere inkoopprijs voor supermarkten en andere afnemers. Bovendien gaat de teler hier niet van profiteren. De grote fabrikanten zullen hun betere marges niet delen met de leveranciers van agrarische producten.

Marc Jansen, directeur van het CBL: "Wanneer de Europese Commissie en de Raad van Landbouwministers zwicht voor de lobby van de fabrikanten en het Europees Parlement, dan wordt voedsel duurder voor de consument. Dit kan om honderden miljoenen euro’s gaan. En dat komt nog bovenop de BTW-verhoging op voedsel van 6 naar 9%, waardoor consumenten sowieso al 1 miljard euro extra moet gaan betalen voor eten en drinken. Wij doen een dringend beroep op minister Schouten om zich te verzetten tegen het oprekken van dit wetsvoorstel."

 

Publicatiedatum: