Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje steeds actiever in kiwi-sector

Italianen vrezen concurrentie Griekse kiwi's

De nieuwste gegevens van de International Kiwi Organization hebben een aantal trends in de Europese kiwiteelt aan het licht gebracht. In Italië is de teelt herstelt ten opzichte van 2017, maar het ligt nog steeds onder het potentieel. Andere spelers op de markt lijken daarentegen steeds dynamischer te worden. Spanje is een van deze spelers, het land klimt uit het dal na de problemen met actinidia-baterie en het land lijkt Europa's grootste kiwi-importeur te zijn. Griekenland daarentegen is juist flink aan het investeren in de kiwiteelt, dat in de plaats komt voor citrus en steenfruit. Het land beschikt over 9200 hectare die goed zijn voor een opbrengst van 220.000 ton.

Tijdens Agri Kiwi Expo 2018 werd er gesproken over deze situatie en of dit een bedreiging zou kunnen vormen voor de Italiaanse kiwi-sector. "Dit jaarlijkse evenement is niet alleen bedoelt om kiwi's tentoon te stellen, maar ook met andere spelers om de tafel te gaan en om nieuwe informatie te verkrijgen", zegt organisator Vittorio Sambucci.


Boven en beneden: de AgriKiwi Expo op de nieuwe locatie

Op zondag 30 september gingen de volgende spelers met elkaar om de tafel: Alessandro Perugini van Pergugini Frutta, onderzoeker Gianni Tacconi het van CREA-GPG Research Center for Plant Genomics, kwekers Francesco Maule (Exoticplant) en Andrea Righi (van de gelijknamige Vivai Righi) en Alessia Tomasello, inkoopmanager voor AgricolliBio. De tafel werd gecoördineerd door Rosella Gigli van Freshplaza.it.


Foto boven: v.l.n.r. Sambucci, Manager Freshplaza Italië Rossella Gigli, Tacconi, Righi, Maule, Perugini e Tomasello. Sotto: Alessia Tomasello.

Volgens Tomasello toont Spanje als importeur een groot vermogen om te handelen en nieuwe afzetmarkten te creëren. "De Spaanse taal werkt in hun voordeel en het land heeft een gunstige ligging ten opzichte van de belangrijkste afzetmarkten in Noord-Europa. Het feit dat het een grote kiwi-importeur is heeft misschien helemaal niet te maken met de noodzaak om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Misschien wil Spanje de kiwi's opnieuw exporteren naar commerciële bestemmingen die al in de loop van de tijd zijn verkregen door andere producten."

Volgens Perugini toont de Spaanse markt een voorkeur voor kiwi's van het grootste formaat. De Spaanse kiwiteelt bevindt zich in het grensgebied met Portugal omdat de klimatologische omstandigheden hier het meest ideaal zijn.

Volgens Maule loopt Spanje ook voor op Italië op het gebied van onderzoek. "Ze zijn bijvoorbeeld in een vergevorderd stadium wat betreft experimenten om de aanwezigheid van fruitvliegjes te verminderen door de lancering van steriele mannelijke exemplaren van de Middellandse-zeevlieg."

Volgens Righi investeert Spanje veel in het creëren van een kiwimarkt. Zowel door het uitbreiden van de gewassen als door het sluiten van handelsovereenkomsten.

Gianni Tacconi wijst erop dat Spanje ook op het gebied van onderzoek een sterke dynamiek laat zien en dat het in staat is om deel te nemen aan Europese projecten. Italië wordt in de meeste gevallen uitgesloten van deelname vanwege de al beperktere nationale toewijzingen.

Voor de toekomst zijn er zorgen dat Spanje zich ook gaat begeven op de Franse markt, waar Italië een groot deel van haar kiwi's naartoe exporteert. Hier zou Spanje zijn geografische nabijheid kunnen benutten om Italië buitenspel te zetten. Sambucci merkt op dat Spanje een groot vermogen toont om de toeleveringsketen te sluiten door technologische of verpakkingsbenodigdheden aan te nemen die het in staat stellen om aan de behoeften van de markt te voldoen.

Ondanks het scenario dat Spanje een steeds belangrijkere speler wordt, waren alle deelnemers het er over eens dat Griekenland de echte concurrent is van Italië. Omdat de mogelijkheid om naar Rusland te exporteren werd afgekapt door het embargo, heeft Griekenland zijn toevlucht genomen tot de markten die van oudsher door Italië worden gedomineerd.


Oude en nieuwe deelnemers tijdens Agri Kiwi Expo. Alfio Lepidio met Emanuele bij de stand van Agriepiedo. Foto beneden: de stand van Zespri

De afgelopen jaren heeft Italië Griekse kiwi's geïmporteerd na de crisis met de actinidia-bacterie. Een ander aspect wat zorgt voor zorgen op de Italiaanse markt zijn de lage productiekosten in Griekenland. Volgens Righi is Griekenland de belangrijkste concurrent omdat het veel heeft geïnvesteerd in het verbeteren van de naoogsttechnologieën en omdat het een lagere fytosanitaire druk heeft. 


Oude en nieuwe deelnemers tijdens Agri Kiwi Expo. Alfredo D'Incecco en Stefano Gallotta voor de stand van Agrintech. Foto beneden: Unitec staat met een eigen stand op het evenement

Een van de meest relevante kwesties die tijdens het evenement naar voren kwamen was het onderzoek met betrekking tot sterfte bij kiwi's. Deze plaag heeft al meer dan 1500 hectare in de regio Veneto aangetast en het rukt onder ander op naar Lazio. Volgens Tacconi is het onderzoek naar de oorzaak van deze plaag, dat inmiddels drie jaar in beslag neemt, in volle gang. "Van de 200 geanalyseerde monsters is geen duidelijke correlatie gevonden tussen pathogenen en het afsterven. Op dit moment is er geen concreet middel om dit probleem aan te pakken."


Boven:
Renato Spada bij de stand van ConVi Vivai. 

 

Tijdens het gesprek aan tafel is naar voren gekomen dat het noodzakelijk is de om geavanceerde technologieën te gebruiken. Een van de technologieën waaraan werd gerefereerd heeft betrekking op de bodem en de waterbehoeften van de kiwi planten. Zo kan de mogelijkheid worden uitgesloten dat de kiwi sterft door watertekort.


Boven: onderzoekers Gianni Tacconi en Lorenzo.

Naast de analyse van de bodem is het volgens Tacconi ook belangrijk om de staat van het wortelstelsel van de plant te controleren. Als de symptomen eenmaal zichtbaar zijn is er geen kans meer op herstel.

 Het onderzoek gaat door en verschillende oplossingen worden geëvalueerd. Sommige spelers op de markt zijn ook bezig met het ontwikkelen van alternatieve oplossingen. In de kwekerijen van Righi wordt bijvoorbeeld een onderstam (hierboven afgebeeld) gebruikt waarvan wordt gehoopt dat hij de komende jaren de cyclus kan doorbreken. 

Er is een tendens om de teelt en afzet van gele kiwi's te verhogen want de markt is nog niet verzadigd en laat groeimarges zien die grote kansen bieden voor Italiaanse kiwi's van hoge kwaliteit. Momenteel brengt Italië 60.000 ton gele kiwi's op de markt.

Het gele kiwi segment omvat verschillende rassen en deze worden de consument zeer gewaardeerd.


Het gele kiwi-segment vertegenwoordig nog altijd een niche-markt. Toch neemt de belangstelling van de consument steeds meer toe, ook voor de rode kiwi. 

Publicatiedatum: