Luc Vanoirbeek, nieuwe algemeen secretaris VBT

“De huidige veilingstructuur houdt ook in de toekomst stand”

Tholen – Sinds maandag 1 oktober heeft voormalig Boerenbond woordvoerder Luc Vanoirbeek, Philippe Appeltans opgevolgd als algemeen secretaris van het Verbond Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Mijn eerste werkdag was goed gevuld en we hebben verder een drukke week voor de boeg. Morgen hebben we taskforce export en daarna een vergadering met FAVV. De eerste werkweek zit al goed vol”, vertelt Luc Vanoirbeek.

De nieuwe algemeen secretaris is niet van plan om allerlei veranderingen in te voeren. “In het latijn zegt men ‘Tene quod bene’, behoud wat goed is. Dit ga ik in eerste instantie doen en daarna moeten we verder kijken. In de groenten- en fruitsector is het moeilijk om ver op voorhand te plannen. Situaties veranderen omdat we afhankelijk zijn van heel veel zaken, zoals klimaat en maatschappelijke tendensen. Het is de bedoeling om dit zo goed mogelijk te volgen en hierop in te spelen.”

Veilingstructuur
Op de vraag of de Belgische veilingstructuur in zijn huidige vorm nog toekomst heeft, zegt Vanoirbeek er stellig van overtuigd te zijn dat deze zeker stand gaat houden. “We zijn een model in Europa en het systeem heeft in het verleden zeker zijn nut bewezen. Mensen die samenwerken zijn beter gewapend tegen schommelingen en uitdagingen. We mogen niet onderschatten dat de coöperaties bijdragen aan onderzoek en ontwikkeling. In België hebben we sterk uitgebouwde proeftuinen hier hebben de veilingen ook sterk aan bijgedragen. Dus ik geloof dat deze structuur in de toekomst overeind zal blijven.”

Boerenbond
Luc Vanoirbeek heeft 32 jaar voor de Boerenbond gewerkt. “Ik ben voorzitter geweest van de Groene Kring (jonge boeren). Ook ben ik lang adviseur sociaal beleid geweest bij de Boerenbond. Toen hield ik me bezig met seizoenarbeiders, tewerkstelling en het statuut van vreemdelingen. Daarna ben ik een geruime tijd adviseur tuinbouw geweest en heb toen affiniteit met groenten en fruit gekregen. Als laatste heb ik de Europese en internationale contacten van de Boerenbond verzorgd en het laatste jaar was ik woordvoerder.”

“Ik ga aan uitdaging geen gebrek krijgen bij deze job. Alle dagen zijn anders, de ene dag houden we ons bezig met export en de andere dag met voedselveiligheid en kwaliteit. Vorige week was ik op de witlofbiënnale in Etten-Leur en het is fijn om met de Nederlandse collega’s samen te werken. De essentie van het werk van het VBT is om de positie van de tuinder in de voedselketen te versterken. We zijn ervan overtuigd dat mensen die samenwerken zich beter kunnen beveiligen tegen de marktomstandigheden”, besluit Luc.

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Verbond van Belgische
Tuinbouwcooperaties (VBT)
Tiensevest 136
B-300 Leuven
+32(0)1620 0080
info@vbt.eu 
www.vbt.eu  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.