Laatste poging om tot overeenstemming te komen mislukt

Staking Costa Rica gaat vierde week in

Afgelopen zondag mislukte de laatste poging van de Costa Ricaanse regering en publieke sector om tot overeenstemming te komen. De regering hoopte een einde te kunnen maken aan de langste staking van de laatste twintig jaar die gisteren haar vierde week inging. De staking raakt overheidsdiensten en veroorzaakt verliezen, ook in de toeristische sector, de belangrijkste economische motor van dit Zuid-Amerikaanse land. 

Vakbondsleiders verwierpen het voorstel van de centrum-linkse regering van president Carlos Alvarado, waarbij de Katholieke kerk een bemiddelende rol vervulde in een poging de partijen dichter tot elkaar te brengen. In het akkoord werd voorgesteld om de staking te beëindigen en te starten met onderhandelingen over de belastinghervormingen. Het merendeel van de vakbonden blijft echter van mening dat de regering van dit plan af moet zien om een einde te kunnen maken aan de zwaarste economische crisis die het land sinds 1980 getroffen heeft. Vakbonden van ziekenhuispersoneel gingen aanvankelijk akkoord met het voorstel maar blijven solidair met de overige bonden in hun opstelling naar de regering, die op haar beurt op de steun van een deel van de oppositie kan rekenen.

Hoewel de staking niet alle openbare diensten lam heeft gelegd, wordt een aantal belangrijke economische sectoren wel geraakt. De vertragingen in havens vormen bijvoorbeeld een groot probleem voor ananasexporteurs, aangezien Costa Rica wereldwijd de grootste exporteur van dit fruit is. 

Bron: elpais.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018