staat Europa nieuwe plaag te wachten?

Wantsen zorgen voor schade aan het fruit

Er wordt veel gesproken over exotische invasieven zoals Aziatische insecten, maar ook de meer traditionelere groene schildwants richt steeds meer schade aan. Albano Bergami, voorzitter van de telersorganisatie O.I. Pera en tevens fruitteler, benadrukt dat de situatie in sommige gevallen verontrustend is.


De wantsen kunnen worden geweerd door middel van netwerken (azienda Bergami)

"Zelfs onze lokale wantsen zorgen voor schade, dat heb ik gezien bij de appelen. Als het wants steekt dan blijft er altijd een rode stip zichtbaar op het fruit. Als er weinig wantsen zijn dan is de incidentie irrelevant terwijl er grote problemen kunnen optreden wanneer er veel insecten zijn".

Bergami heeft een aantal boomgaarden beschermd met netwerken. In het bijzonder rond de rivier Po, waar 10 hectare met fruitbomen liggen.

Italië ondervindt veel problemen door de wantsen en ook andere landen zouden zich zorgen moeten maken. In Nederland werden Aziatische wantsen ontdekt in perenboomgaarden in de zuidelijke regio's (zie foto hieronder). De Nederlandse weersomstandigheden zijn echter niet gelijk aan die van Italië. Hierdoor is het moeilijker voor de wantsen om zich te vermenigvuldigen.

Deze foto is eind september gemaakt bij Eindhoven airport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.