Britse Aldi heeft omzet van meer dan £10 mld

Letland: omzetgroei retailsector op dieptepunt
De omzetgroei van de retailsector van Letland stond in augustus op zijn laagste punt sinds 22 maanden. Dit blijkt uit cijfers van het centraal bureau voor de statistieken van Letland. De retailomzet steeg in augustus jaar op jaar met 1,4%. In juli nam deze nog toe met 4,3%. De vorige keer dat de retailomzet zo traag toenam was in oktober 2016, toen er sprake was van 0,3% aan omzetgroei.
Bron: forextv.com

VK: Aldi heeft omzet van meer dan £10 mld
Aldi heeft voor het eerst meer dan £10 miljard (€11,3 miljard) aan jaaromzet gegenereerd. De discountketen kreeg vorig jaar 1 miljoen nieuwe consumenten. De winst van de Ierse en Britse tak van Aldi steeg in 2017 met bijna 30% tot £265 miljoen (€298,5 miljoen), terwijl de omzet met 16,4% toenam tot £10,2 miljard (€11,5 miljard). Aldi heeft bovendien Co-op ingehaald als de vijfde grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. De keten heeft nu meer dan 775 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waarmee een marktaandeel wordt bereikt van 7,6%.
Bron: theguardian.com

Australië: Woolworths investeert in duurzaamheid
De Australische supermarktketen Woolworths heeft geïnvesteerd in het National Packaging Targets-initiatief. National Packaging Targets zijn doelstellingen op het gebied van duurzame verpakking. Het initiatief is erop gericht om ervoor te zorgen dat Australische verpakkingen voor 2025 volledig recyclebaar, herbruikbaar of biologisch afbreekbaar worden. De doelstellingen van het initiatief werden onlangs bekend gemaakt door de Australian Packaging Covenant Organisation en zijn geënt op de plannen van de Australische overheid met betrekking tot het recyclen van afval. "Dit gaat niet alleen in het voordeel zijn van de sector en voor lokale werkgelegenheid," aldus Adrian Cullen van Woolworths. "Het zal ook voor meer duurzame opties zorgen voor onze klanten."
Bron: insideretail.com.au

Britse tak Dunnes lijdt verlies van £23 mln
De Britse tak van de retailgigant Dunnes heeft in 2017 een bruto verlies geleden van £23 miljoen (€25,7 miljoen). Ten opzichte van het jaar ervoor is daarmee het verlies verviervoudigd. De Brite tak heeft dit jaar alle winkels in Schotland en Engeland gesloten, maar is met 16 vestigingen nog wel actief in Noord-Ierland. Het bedrijf Dunnes Stores (Bangor) Ltd. beslaat activiteiten in Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Het forse verlies komt voornamelijk door buitengewone kosten van £18,2 miljoen (€20,5 miljoen) in verband met afschrijvingen van vaste activa.
Bron: independent.ie

Duitsland: Netto introduceert duurzame boodschappentas
De Duitse discounter Netto Marken-Discount heeft een milieuvriendelijke boodschappentas geïntroduceerd. De tas mag bij Netto-vestigingen gratis worden ingeruild voor een nieuwe tas, als deze niet meer te gebruiken is. De tas is volgens het bedrijf voor bijna 80% vervaardigd van gerecyclede materiaal. De tassen zijn onderdeel van een pilotproject in samenwerking met de partner WWF Duitsland. "We willen mensen motiveren om af te zien van tassen die maar een keer kunnen worden gebruikt. De nieuwe tas is een goed alternatief en is handig tijdens het doen van boodschappen," aldus Christina Stylianou van Netto Marken-Discount.
Bron: esmmagazine.com

VAE: Carrefour introduceert scan&go-technologie
Carrefour heeft bij supermarkten in Dubai nieuwe scan&go-technologie geïnstalleerd. Op deze manier wil de keten de service in winkels verbeteren. De nieuwe technologie laat consumenten hun boodschappen zelf scannen en inpakken. Hierdoor kunnen rijen voor de kassa's worden vermeden.
Bron: arabianbusiness.com

Vietnam: Aeon beëindigt partnerschap met Fivimart
De Japanse retailer Aeon heeft zijn aandeel in de Vietnamese supermarktketen Fivimart verkocht. Aeon had het aandeel van 30% voor vier jaar in bezit. Het aandeel is tegen een verlies van $8 miljoen (€6,9 miljoen) van de hand gedaan. Er is verder geen informatie gegeven over die wie het aandeel is overgenomen. Door lokale media wordt gespeculeerd dat het Vietnamese Vingroup de nieuwe eigenaar is. Aeon gaf aan dat de desinvestering is uitgevoerd in verband met de zwakke resultaten van de keten. Het was volgens Aeon niet langer nog rendabel om nog langer een aandeelhouder te zijn. Ook zouden er te grote verschillen in opvattingen over management zijn, zoals met betrekking tot het openen van nieuwe vestigingen. Fivimart bestaat uit 23 vestigingen. In dit netwerk zitten zowel mini-supermarkten als buurtwinkels. Aeon behoudt vooralsnog wel zijn aandeel in het eveneens Vietnamese Citimart, dat toentertijd tegelijk met de investering in Fivimart werd verkregen.
Bron: insideretail.asia

Directielid Maxima Group wordt hoofd van Poolse keten
Arunas Zimnickas, die als directielid actief is voor het in Vilnius gevestigde Maxima Grupe, is benoemd tot CEO van Emperia Holding. Emperia is onder andere verantwoordelijk van de Poolse supermarktketen Stokrotka. Zimnickas zal per 15 oktober in zijn nieuwe functie van start gaan. Hij vervangt daarmee Dariusz Kalinowski, die opstapt als zowel CEO van Emperia Holding als in de functie van voorzitter van de raad van bestuur. Kalinowski blijft echter nog wel actief in de raad van toezicht van Emperia.
Bron: baltic-course.com

Duitsland: Hufnagel wordt directeur van Aldi Nord
Aldi Nord heeft Torsten Hufnagel benoemd tot nieuwe CEO. Een maand eerder stapte de vorige CEO, Marc Heussinger, plotseling op. Hufnagel, 45 jaar oud, is sinds 2015 bij Aldi Nord actief als de directe ondergeschikte van Heussinger. Hij was onder andere mede verantwoordelijk voor het moderniseringsprogramma van Aldi, dat in het afgelopen jaar onder de naam "Aniko" is ingezet.
Bron: esmmagazine.com

VS: Banner Wholesale opent nieuwe faciliteit
Het in Chicago gevestigde Banner Wholesale Grocers heeft een nieuwe faciliteit geopend van 6.950 vierkante meter. De nieuwe locatie bevindt zich vlakbij de vorige faciliteit van de groothandelaar. Ook is het nieuwe distributiecentrum niet zoveel groter als de vorige locatie. Wel is de nieuwe faciliteit zo ingericht dat het meer op een winkel lijkt. Het winkelgemak is verbeterd en de vestiging is toegankelijk voor zowel bedrijven als particulieren. Ook bevat de faciliteit een kleine tacobar voor makkelijke voedingsproducten voor onderweg. De nieuwe locatie maakt meer op een verticale manier gebruik van de beschikbare ruimte, in plaats van deze horizontaal verspreid wordt gebruikt. Hierdoor kunnen meer producten worden opgeslagen op hetzelfde oppervlak. Banner's zag zijn activiteiten in de afgelopen vijf jaar verdubbelen, waardoor uitbreiding op deze manier noodzakelijk was. 
Bron: progressivegrocer.com

VS: Food Lion breidt online uit in omgeving Raleigh
De supermarktketen breidt zijn online afhaaldienst uit naar vijf winkels in de omgeving van Raleigh in North Carolina. De online dienst wordt mogelijk gemaakt door een partnerschap met het platform Instacart. De dienst is sinds 1 oktober beschikbaar. Consumenten kunnen hun bestellingen online plaatsen en deze binnen het uur op locatie afhalen. De afhaaldienst is zeven dagen per week beschikbaar, van 10 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Keith Knopf aangesteld als CEO van Raley's
Raley’s heeft Keith Knopf benoemd tot CEO van het bedrijf. Hij volgt daarmee Michael Teel op. Knopf is sinds 2015 bij Raley's werkzaam als COO en werd iets meer dan een jaar geleden gepromoveerd tot directeur. "Keith is een sterke leider, die passie heeft voor onze mensen en onze doelstellingen. Hij heeft bewezen succesvol te zijn in het vooruit bewegen van onze strategische prioriteiten en het vergroten van ons marktaandeel," aldus Raley's-eigenaar Michael Teel. Teel blijft actief als voorzitter van de raad van bestuur.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Kroger verandert naam afhaaldienst
Kroger heeft de naam veranderd van zowel zijn online afhaaldienst als van andere online dienstverleningen. De reden hiervoor is omdat de namen te verwarrend zouden zijn voor consumenten. Kroger ClickList heet nu Kroger Grocery Pickup. Thuisbezorging via Instacart vindt nu plaats onder de naam Kroger Delivery, terwijl de bezorging van pakketten onder de naam Kroger Ship plaatsvindt.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Publix breidt hoofdkwartier uit
In verband met voortdurende uitbreidingen van het netwerk gaat Publix nu ook het eigen hoofdkwartier uitbreiden. Ook worden er meer vacatures geplaatst. Het kantoor in Lakeland, Florida moet voor het einde van 2027 ruimte bieden aan 700 nieuwe werknemers. De plannen voor het hoofdkantoor werden onlangs bekend gemaakt door Publix-CEO Todd Jones en de gouverneur van Florida, Rick Scott. "De groei van Publix wordt mede mogelijk gemaakt door het harde werk van onze partners en de loyaliteit van onze klanten," aldus Jones in een verklaring. "De extra banen helpen ons met de ondersteuning van onze partners, die hierdoor de service kunnen blijven verlenen, die consumenten van ons verwachten."
Bron: supermarketnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven