Ecuador: Gecontaineriseerde bananenexport neemt toe

Om de interesse te wekken van de grootste scheepvaartmaatschappijen begint de Havenautoriteit van Puerto Bolívar (APPB) met een toename van containerisatie. Daarnaast werken ze aan een systeem voor technologische controle. In 2017 werden er 89.338 TEU containers verscheept via deze haven en tot augustus van dit jaar waren dat er 76.999.

Volgens David Mejia, manager van APPB, verbetert het concurrentievermogen van de haven dankzij Yilport. Aangezien dat een privébedrijf is, kunnen ze de kosten omlaag brengen, iets dat de Havenautoriteit niet kan doen omdat het land dan geld zou verliezen.

Volgens het Havenbeheer zorgt containerisatie ervoor dat belangrijke scheepvaartmaatschappijen als Maersk geïnteresseerd raken in het bereiken van de haven van Machala met een aanzienlijke containerlading.

Controles

Een andere manier waarop de haven concurrerender wil worden, is het verbeteren van het controlesysteem. Het doel is om door middel van technologie verontreiniging van de lading of smokkelactiviteiten te voorkomen. Momenteel worden de controles in de haven uitgevoerd door drugsbestrijdingspersoneel, dat het fruit dat de Bolívar haven verlaat inspecteert met lantaarns en honden.

Tarieven

Volgens David Mejia zijn de tarieven of vergoedingen van fundamenteel belang geweest voor de positionering als de tweede belangrijkste haven van Ecuador. De prijs voor koelopslag is een van de meest betaalde vergoedingen in de containerisatie service. Yilport moest zijn prijs voor losse boxen aanpassen, aangezien dit een onbekende markt voor hen was. Slechts 15 tot 20 % van de 112 tarieven worden toegepast. Een andere 12 % is voor algemene vrachtdiensten, waaronder importladingen (runderen, voertuigen, plastic). 8 % is voor bulkladingen. Deze 8 % is het belangrijkste voor de havenautoriteit aangezien het direct gerelateerd is aan de verscheping van bananen. Deze verschepingen moet de Havenautoriteit bijwonen, reguleren en erover onderhandelen, aldus Mejia.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018