Poolse appelexport kan verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen

De Polen oogsten momenteel hun appelen, maar ontvangen lage prijzen. Hoewel sommige telers en exporteurs zich afvragen hoe ze een recordhoeveelheid appelen gaan verkopen, is Mohammed Marwi van Sarafruit optimistisch over de afzet. De export is al begonnen, maar over twee weken zal de hoeveelheid verdubbelen of misschien zelfs verdrievoudigen.

Het is geen verrassing dat Polen een recordoogst beleeft. Het weer was uitermate gunstig. Marwi: "Mensen denken dat een oogst van 4,5 ton overdreven is, maar let op mijn woorden: Polen zal 5 ton oogsten. Het enorme volume heeft effect op de prijs. Fabrieken geven ons bodemprijzen en exportlanden bieden niet veel meer."

Meerdere telers en exporteurs hebben verklaard bezorgd te zijn dat ze niet al hun appelen zullen kunnen afzetten. Sarafruit heeft er nog vertrouwen in. "We verladen nu naar Duitsland, Spanje en Egypte. De hoeveelheden zijn nu nog niet zo groot. Dat is midden oktober wel anders."

De grote oogst is niet alleen een probleem wat prijzen betreft. Volgens Marwi moeten de appelen vrij snel geplukt worden. "Veel Poolse telers hebben niet genoeg mankracht om de appelen te plukken. Evenmin is er genoeg opslagruimte."

Niet alle Poolse telers en exporteurs hebben hetzelfde vertrouwen als Sarafruit. "Deze situatie zal vooral effect op kleine telers hebben. Als je niet tot een groep behoort, kun je misschien je appelen niet kwijt. Misschien nemen de grote bedrijven de kleine telers over. De toekomst zal het zeggen."

Marwi: "Voor andere landen ben ik niet zo bang. Oekraïne is nieuw op dit gebied en vormt nog geen bedreiging. Italië heeft enkele nieuwe rassen, maar onze volumes zijn overweldigend."

Hoe ziet de toekomst voor de Poolse appel eruit? Volgens Marwi is de oogst volgend jaar minder. "De bomen droegen dit jaar zoveel fruit, dat het volgend jaar wel anders zal zijn. We kunnen ook door slecht weer verliezen, zo gaat het meestal. De kleine bedrijven kunnen verdwenen zijn en de sector zal hopelijk wat gezonder zijn."

Voor meer informatie;
Mohamed Marwi
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven