Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelen en peren onterecht gelabeld met On the way to PlanetProof

Deze week heeft een retailer een terugroepactie gedaan van appelen en peren die onterecht waren gelabeld met het keurmerk On the way to PlanetProof. Een fruithandelaar bleek niet gecertificeerd te zijn voor de handel in PlanetProof fruit. Een en ander kwam aan het licht door een oplettende consument. Bij het intypen van het registratienummer dat was afgebeeld op verpakte appelen in de PlanetProof zoekmodule bleek de naam van een champignonteler te verschijnen. Hierop is direct actie ondernomen, contact gezocht met de retailer, die dezelfde dag de terugroepactie in gang zette.

Van heit geval is – conform het SMK handboek – een klacht opgenomen in het klachtenregister. De fruithandelaar kan een boete tegemoet zien. Er was geen sprake van bewuste misleiding, maar meer onwetendheid met de certificatievoorwaarden van PlanetProof. De handelaar heeft deze week de certificering in gang gezet, zodat op korte termijn het fruit op de juiste wijze gelabeld weer in de schappen ligt.

Verhoging frequentie steekproeven
Binnen het protocol van PlanetProof is ingebouwd dat er in ketens onaangekondigde steekproeven kunnen worden gehouden. Dit wil zeggen dat een certificatie-instelling een product van een retailer in de gehele keten terug traceert en controleert op de PlanetProof borging. Naar aanleiding van bovengenoemde case, en de groei van het aantal PlanetProof producten in de schappen, zal SMK deze frequentie verhogen naar 4 keer per jaar.

Verantwoordelijkheid Retail
Deze case geeft ook aan dat er een verantwoordelijkheid bij de retail ligt wanneer die verpakt product aanbiedt aan consumenten. Het is belangrijk dat bij de inkoop wordt gecontroleerd dat een product is gecertificeerd en dat een daarbij behorend certificaat het geheel borgt. SMK zal retailers hier op wijzen.

Bron: SMK

Publicatiedatum: