"Seinen op groen voor overzees druivenseizoen"

Tholen - Het overzees druivenseizoen staat weer voor de deur. Dit weekend  arriveren de eerste Braziliaanse druiven bij Origin Fruit Direct in Rotterdam. Volgens Robert van Melle zijn de vooruitzichten op de Europese markt gunstig voor een goede start van het overzeese seizoen. "In Italië en Griekenland heeft het behoorlijk geregend en zal de beschikbaarheid van de witte, pitloze druiven snel gaan afnemen."

"Al met al verwachten we een vergelijkbare start voor de overzeese druiven als vorig jaar, toen de Europese teeltgebieden ook geteisterd werden door de regen. Ook toen zagen we dat de vraag naar Brasil-druiven eerder loskwam. Normaal start het seizoen in Europa medio-eind oktober op, maar evenals vorig jaar hopen we nu begin oktober te starten", vertelt Robert. "De prijs zal zich nog moeten settelen in de markt, maar wij verwachten het prijsniveau van dezelfde periode van vorig jaar aan te houden."

"Vorig jaar zorgde de kou in Brazilië aan het begin van het seizoen voor vertraging in de pakstations, met ook de nodige kwaliteitsissues als gevolg. Toen was echter de markt zo hot dat de verkoop door bleef lopen. Dit jaar wordt er kwalitatief een stuk betere handel verwacht", vertelt Robert. Origin Fruit Direct zal gedurende het seizoen een breed pallet aan rassen ontvangen, variërend van de klassieke rassen als Crimson en Thompson, tot nieuwe rassen als de Arra 15, Sweet Globe of Sugar Crisp op witte pitloos en Sweet Celebration, Timco en Allison op red seedless.

Vorig jaar liep het Braziliaanse seizoen in Europa zelfs door tot Kerst. Dit jaar zal naar verwachting het seizoen eerder tot een einde komen, omdat Peru weer terug is naar normale volumes na de overstromingen in Piura vorig jaar. Men verwacht dit seizoen weer een volle productie te draaien. Het gros van die volumes komt vanaf november op de markt, dus vandaar dat de druk op de Braziliaanse druiven bij de start zal liggen. Brazilië heeft traditioneel in het najaar invoerrechten die tot 1 november op 14,1% liggen en daarna op 11,5%.

"Ook vanuit Zuid-Afrika zijn de verwachtingen goed. De eerste prognoses geven aan dat er zo'n 70 miljoen kartons worden geoogst, ten opzichte van 59 miljoen kartons vorig jaar. Het zijn nog vroege prognoses en er kan nog veel gebeuren", besluit Robert.

Voor meer informatie:
Robert van Melle
Origin Fruit Direct
Tel: +31(0)88 244 93 57
robert@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven