Overzees citrusseizoen bijna ten einde

Het overzeese citrusseizoen loopt ten einde waardoor men in Duitsland langzaam overstapt op producten uit Spanje. Een Duitse importeur van overzees citrus laat stand van zaken de revue passeren: „Er zijn nog voorraden uit Zuid-Afrika, Argentinië en Uruguay, deels ook uit Chili, maar de meeste programma's met supermarkten lopen ofwel deze ofwel volgende week ten einde."

De citroenen waren deze zomer het zorgenkind van de markt, verklaart de deskundige: „Begin augustus was er sprake van een extreem tekort op de markt. Argentinië had veel problemen met het klimaat, waaronder ook veel regen. Hierdoor werd er minder en met vertraging aan Europa geleverd. Het seizoen werd ook al vroeger beëindigd, wat voor een groot gat op de markt zorgde. Enkele weken lang waren de prijzen regelrecht de lucht in geschoten."

Voordat het citrusseizoen voor de importeur volledig wordt gesloten, neemt hij nog enkele maanden grapefruits uit de VS en in kleine hoeveelheden pomelo's uit China af. De Florida-grapefruits zijn hoofdzakelijk geschikt voor specialisten: „Het gaat bij dit ras om een tropische grapefruit, die weliswaar niet bijzonder mooi is maar daarvoor in de plaats wel een bijzonder goede smaak heeft. Hierdoor is de prijs echter ook bijzonder hoog. Hierdoor is de grapefruit alleen interessant voor groothandelsklanten evenals de hogere gastronomie." Supermarkten nemen grapefruits in de wintermaanden uit Zuid-Afrika of Spanje af, verklaart hij. In Florida waren er dit jaar bovendien problemen met ziektes en een afnemende productie, wat de situatie op de markt nog moeilijker maakt.

Pomelo's uit China vormen voor de importeur tot nu toe slechts een nicheproduct. „Inmiddels vindt men pomelo's in bijna iedere supermarkt maar wij hebben maar één vaste klant waar we pomelo's aan leveren - met een gelijkblijvende tendens." Dat ligt onder meer ook aan de prijsvorming: „Het fruit wordt in China relatief duur ingekocht. Zodra het aanbod in Duitsland echter iets groter is gaan de prijzen snel en stijl naar beneden. Het risico om pomelo's met verlies te importeren is heel hoog – en dat loont zich natuurlijk niet."

De deskundige ziet al enkele jaren een trend bij citrus: „Tijdens het overzees seizoen in de zomer worden juist easypeelers, zoals mandarijnen, steeds populairder. Ook de grote supermarkten hebben ze in de zomer in het assortiment en daar lopen ze heel goed." Dat hangt met de goede smaak samen. „De aangeboden rassen zijn gewoon goed en lekker. Dat is juist in de zomer bepalend aangezien juist dan traditioneel ook nog veel ander fruit en fruit uit eigen land verkrijgbaar is", zegt hij afsluitend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven