Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niederösterreich: aardappeloogst bijna afgesloten met 20% lagere opbrengst

Op de aardappelakkers in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich werden de rooiwerkzaamheden afgelopen week vlot voortgezet. In veel regio's is de oogst ook al vergevorderd en loopt het seizoen bijna ten einde. De gevreesde lage opbrengst per hectare kon inmiddels op veel plaatsen helaas bevestigd worden, meldt Landwirtschaftskammer Österreich.



Aantasting door draadworm
De enige positieve uitzondering is de regio Waldviertel. Hier lijkt de lagere opbrengst per hectare beperkt te blijven. Er zijn nog steeds problemen met aantasting door draadworm en diverse andere zaken die de kwaliteit beïnvloeden. Gezien het verwachte positieve prijsverloop mogen de telers kwalitatief betere partijen momenteel ook zelf in bewaring leggen. De binnenlandse afzet verloopt op een tevredenstellend niveau voor dit seizoen.

Er zijn ook nog steeds veel exportaanvragen. De prijzen liggen stabiel op het niveau van vorige week. In Niederösterreich werd aan het begin van de week voor middelgrote aardappelen meestal 18 euro per 100 kg betaald. Voor overmatig grote aardappelen tussen de 15 en 18 euro. In de deelstaten Steiermark en Oberösterreich liggen de prijzen op 20 c.q. 22 euro per 100 kg. Na het einde van de bewaarperiode gaat men uit van een vast prijsverloop.



Zwakke uienoogst
Bij de huidige nazomerse temperaturen gaat het hard met de uienoogst. In de komende dagen zal op het grootste deel van de arealen voor het laatst geoogst worden. De totale oogst zal vermoedelijk zo'n 20% onder het vijfjarig gemiddelde liggen, maar met de kwaliteit zijn er tot nu toe nog maar weinig problemen. De afzet is gelijk gebleven ten opzichte van vorige week. 

De binnenlandse vraag is tevredenstellend voor de tijd van het jaar. Ook wat betreft de export is er sprake van een goede vraag. De telersprijzen liggen op hetzelfde niveau als vorige week. Voor gesorteerde uien in een kistje wordt afhankelijk van de kwaliteit en grootte tussen de 28 en 32 euro per 100 kg betaald.



Stabiele wortelmarkt
De wortelmarkt in Niederösterreich is nog steeds stabiel. De oogst is momenteel goed afgestemd op de vraag. Met het opslaan in koelhuizen gaat men vermoedelijk eind komende week van start. De telersprijzen weten zich goed staande te houden op het bereikte niveau.

Publicatiedatum: