"Respecteer de natuurlijke rijping van de kaki"

Een vers geoogste kaki is een stuk fruit dat niet makkelijk wordt afgezet. Daarom moet het eerst worden 'geneutraliseerd' zodat de eigenschappen nog beter tot hun recht komen. Veel telers zijn hier voorstander van. De meest voorkomen soorten, de Kaki Tipo en Rojo Brillante, volgen een proces van neutralisatie van tannines voordat ze op de markt gebracht worden.

Dit volledige natuurlijke proces vindt plaats in rijpingscellen met behulp van ethyleen en CO2. Helaas is er wel een vermoeden dat de toegestane limiet in sommige gevallen wordt gepasseerd.

Mimma Divana (foto hiernaast) van het gelijknamige bedrijf: "Het is niet mogelijk om in september al rijpe kaki's te hebben. Voor andere soorten fruit is er de mogelijkheid om de rijping te bevorderen met bepaalde producten maar voor de kaki is dit moeilijk.

"Het probleem is dat wanneer er analyses worden uitgevoerd op de kaki, dit aan de controles ontsnapt, ondanks de kwaliteitscertificaten", zegt Divano.

"Dit fenomeen roept vooral vragen op over de toekomst omdat het verwachten schept die niet kunnen worden gehaald als er tegenslagen zijn door bijvoorbeeld het weer. Ik ben ervan overtuigd dat wij telers een morele verplichting hebben om ons te houden aan de voorschriften. We moeten dit respecteren en we moeten de rijping van het fruit op een zo natuurlijke mogelijke manier ondersteunen", zegt Mimma.

"Waarom zouden we seizoensgevoeligheid niet gewoon erkennen en stoppen met het behandelen van dit fruit? Weten we zeker dat de consument op een warme dag in september een kaki wil eten in plaats van een tros druiven? Misschien willen mensen liever wachten met het eten van een kaki tot de temperaturen wat lager zijn. Dan kan het fruit samen met kastanjes worden gekocht en dat geeft een mooie kleurencombinatie."

Contact:

Mimma Divano - commercieel directeur
Divano Srl

Via San Girolamo
81037 Sessa Aurunca (CE)
Tel.: (+39) 0823 604052
Fax: (+39) 0823 604921
Email: info@divanosrl.it
Web: www.divanosrl.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven