Blauwe bessen langer houdbaar door nieuwe technologie

Het Chileense Quimas, dat enkele jaren geleden de SmartPac heeft ontwikkeld, heeft nu een nieuwe Modified Atmosphere-zak (MAP) gelanceerd die SO2 afgeeft.

In een workshop op 5 september in Santiago presenteerden Joseph Smilanick, plant patholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Californië-Riverside en Bruno Defilippi, landbouwkundige en hoogleraar van Universiteit van Californië-Davis de onderzoeken die zowel in Chili bij INIA La Platina als in de VS bij het ARS-laboratorium van het ministerie van landbouw werden uitgevoerd. Beide gegevensbronnen hielpen bij het het finetunen van het apparaat om twee van de belangrijkste problemen die blauwe bessen na de oogst hebben te verminderen: bederf en zachtheid.

Zachtheid is sterk gerelateerd aan waterverlies na de oogst, dus een MA-zak helpt dit probleem te verminderen door de relatieve vochtigheid in de verpakking te verhogen. Normale MA-zakken zijn echter niet effectief bij het voorkomen van bederf van blauwe bessen. Dit is waar de technologie van de SmartPac van pas komt.

De SmartPac-folie geeft immers lage en constante SO2-concentraties af, een actief ingrediënt waarvan bekend is dat het zeer effectief is om schimmelvorming te voorkomen. De SmartPac kan SO2-concentraties gedurende langere perioden en door de hele oppervlakte van de zak afgeven, dus de concentratie is zeer homogeen, waarbij elk kleur- of smaakprobleem met betrekking tot hoge SO2-concentratie wordt vermeden.

De laatste laboratoriumtesten en semi-commerciële proeven hebben aangetoond dat de SmartPac AM net zo goed werkt als de momenteel beschikbare MAP-zak in termen van hoge luchtvochtigheid en vermindering van zachtheid. De zak blinkt uit in het voorkomen van schimmelvorming. Het vermindert de vorming van schimmel of bederf met 76% in vergelijking met een standaard MA-zak, zoals te zien is in bovenstaande grafiek. De diavoorstellingen die tijdens de workshop zijn getoond en andere technische informatie over de SmartPac zijn te vinden op www.quimas.cl.

Voor meer informatie;
Nicolás Vidal
Tel: +569 913 085 02
www.quimas.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven