AH gaat exclusief appelras verkopen in samenwerking met Vogelaar Vredehof

Albert Heijn gaat de komende jaren het appelras SQ159-Magic Star exclusief verkopen in Nederland. Samen met leverancier Vogelaar Vredehof en de licentiehouder Fresh Forward zijn overeenkomsten gesloten voor de exclusieve teelt en verkoop van dit ras in Nederland. De telers van Vogelaar Vredehof zorgen voor de productie. 

De SQ159 komt uit het veredelingsprogramma van de WUR. De smaak van het ras wordt door consumenten hoog gewaardeerd. In consumentenonderzoek gaf 88% van de ondervraagden aan deze appel net zo lekker of zelfs lekkerder te vinden dan de eigen favoriete appel. Bovendien is het uitstalleven erg goed waardoor de appel op de fruitschaal ook lang lekker blijft. Verder sluit de Nederlandse herkomst aan bij de wens van steeds meer consumenten om zo lokaal mogelijk te consumeren.

Ketensamenwerking
De hele keten van teler tot klant heeft baat bij de samenwerking. De klant vindt een kwalitatief en vernieuwend product in het schap, Albert Heijn heeft er een exclusief Nederlands ras bij in het assortiment en voor Vogelaar en de telers zorgt de exclusiviteit voor een gecontroleerde en gegarandeerde afzet. Overigens wordt de appel waarschijnlijk onder een andere merknaam door Albert Heijn in de markt gezet.

Duurzamer
De ziekteresistentie van de bomen is hoger dan bij veel bestaande rassen. Dit zorgt ervoor dat er duurzamer geteeld kan worden.

Lange adem
De eerste bomen zijn reeds geplant bij Guido van Veldhoven in Meteren. Op 25 september werd een ochtend georganiseerd voor geïnteresseerde telers op de proeftuin in Randwijk. De ontwikkeling en het in de markt brengen van een nieuw appelras vergt veel geduld. De Magic Star is al in 1996 ontdekt. Nu er getekend is, kunnen telers gaan planten. Daarna duurt het nog enkele jaren voor er echt grote volumes van deze bomen geplukt kunnen worden. De verwachting is dan ook dat deze appel pas vanaf 2021 in elke Albert Heijn verkrijgbaar is.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.